KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dün sabah Topkapı Sarayı Müzesi Mecidiye Köşkü’nde bir sohbet toplantısı yaptı.
Benim de üzerinde durduğum, sıkça yazdığım bir konuyu gündeme getirdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerin hediyelik eşya bölümünün özelleştirileceğini, böylece müzeyle ilgili hatıra eşyasının buralarda satılacağını söyledi.
Kendinden de bir örnek verdi.
Bakan yıllar önce İspanya’ya gittiğinde Cervantes’in ünlü kahramanı Don Kişot’un bir heykelciğini almış. Kütüphanesinin bu demirbaş objesini ısrarları sonunda oğluna vermiş.
Gerçekten ben de gittiğim bütün müzelerden bir anı eşyası alırım, onlar katalogdan, kitaptan daha çok gözümün önünde olduklarından, o müzeyi anımsatırlar. Ayrıca Türkiye’deki özel müzeler bunu başarıyor, bakanın girişimini yerinde buluyorum.
BAKANIN PROJELERİ
AKM’nin onarılması için bakanlığa düşen yükümlülükler yerine getirilmiş, binayı tamamlamak İstanbul 2010 Ajansı’nın işi. Murat Tabanlıoğlu, babasının eserini yenileyecek.
Tepebaşı’ndaki TRT Binası’nın İnan Kıraç tarafından Frank Gehry’ye yaptırılma projesinde devam eden belirsizlik konusunda bir bilgisi olmadığını söyledi.
Sultanahmet’teki Darphane Binası boşaltıldı, burada Tarih Vakfı vardı, Bakanlık onlara Galatasaray’da bir yer vermiş. İyi etmiş, böylece onlar da çalışacak bir yer bulmuşlar.
Darphane’nin alanı Topkapı Sarayı Müzesi ile Ayasofya Müzesi arasında bölüştürülecek.
Eski Gülhane Hastanesi’nin bulunduğu yer, bakanlığa devredildi ve orası da Topkapı Sarayı’na dahil edildi.
Ertuğrul Günay, bu yıl içinde Sinema Yasası’nı mutlaka Meclis’e sevk edeceğinden söz etti. Gerek Romanya gerek Macaristan kültür bakanlarıyla yaptığı görüşmelerde, bu yasanın sinema endüstrisinin gelişmesi açısından çok yararlı olduğu kanısına varmış.
Ankara’nın heykelsizliğini belirten bakan, Milli Kütüphane önüne Mehmet Akif Ersoy ile Cahit Külebi’nin heykellerini koyduğunu açıkladı.
Heykelsiz Ankara’ya depoda bulunan heykelleri de koyacağını söylemesi bana bir müjde gibi geldi.
Ankara çalışmalarını da şöyle özetleyebilirim.
Ankara’daki senfoni binası bu yılın ortalarına doğru tamamlanacak.
Cer Atölyesi olarak kullanılan bina da sergi salonuna dönüştürülüyor.
* * *
DOĞRUSU ben projeleri beğendim, gerçeklemesi için de destek vereceğim. Yeter ki kültüre daha çok para ayrılsın ve bürokrasinin çarkları daha hızlı dönsün.