Muzaffer Uyguner de aramızdan ayrıldı

CUMHURİYET Gazetesi'nin birinci sayfasında okudum, yazar ve eleştirmen Muzaffer Uyguner (79) Burhaniye'de ölmüş ve orada toprağa verilmiş.

Üzüldüm. Edebiyat dünyasının alçakgönüllü bir çalışanıydı.

Eleştirmenlerin, incelemecilerin kaderidir. Romancılar, öykü yazarları, şairler gibi onların arkasından şaşaalı haberler, yorumlar çıkmaz. Okurlara ilettikleri, daha çok okunmalarını sağladıkları diğer edebiyatçılar da çoğunlukla onun üzerine yazmazlar.

Gerçi Muzaffer Uyguner, sağlığında da öyle yaşadı, karınca gibi çalışır, kitaplarını üretir, yazdıklarının övülmesini beklemezdi.

Kendini işine adayanların bu tür cilalar umurlarında değildir.

Dürüst bir bürokrat, hak bilir bir edebiyatçıydı.

Muzaffer Uyguner'in Mehmet Akif Üzerine başlıklı ilk yazısı 1936'da yayınlanmış. Demek ki 56 yıldır Türk edebiyatına emek vermiş.

Kayınağacı tek şiir kitabı.

Edebiyatımızı günü gününe izleyen Uyguner, güdümlü değerlendirmelerden uzak durur, yazarı, şairi nesnel bir anlayışla değerlendirirdi.

Okuru egemenliğine almayan bu eleştiri, inceleme anlayışının birçok kişiye edebiyatı sevdirdiği inancındayım.

* * *

GEÇMİŞTEKİ birçok yazarın, şairin; yaşamı, eserleri üzerine az sayfalı başvuru kitaplarının, okul sıralarından beri ne kadar yararlı bir kaynak olduğunu hepimiz biliriz.

Eğer uzman değilsek, genel çizgileriyle bir edebiyatçıyı tanımak bizim için yeterlidir. Ayrıca, onun başka eserlerine yönelişimizin de rehberidir.

Ardından yazarken, masamda onun Türk edebiyatçıları hakkında hazırladığı kitaplar duruyor. (Büyük Ozanlar/Büyük Yazarlar dizisinin tamamı Bilgi Yayınları'nca yayınlandı.) Zaman zaman edebiyatçıların hayatıyla ilgili bir sorumun cevabını, eserlerinin tam listesini bu kitaplarda bulurum.

Hele öğrencilerin, genç edebiyat meraklıları için bu derlemelerin önemini bilirim.

Yaşar Kemal'in yeni romanı Tanyeri Horozları'nın yayınlandığı bugünlerde, Muzaffer Uyguner'in Yaşar Kemal'ini (Yaşamı-Sanatı-Yapıtlarından Seçmeler) okuyun, onunla ilgili yazılardan seçmelerle, romancılığının, öykücülüğünün, röportajcılığının önemli yanlarını öğrenin.

Eserlerinin listesini burada bulun, hakkında yazılmış kitap ve makale bibliyografyasını öğrenin.

* * *

OKTAY AKBAL, ‘‘Bütün ömrünü edebiyatı sevmeye adadı’’ diye yazmış.

O da artık kitaplarında yaşayacak.
Yazarın Tüm Yazıları