Lütfi Özgünaydın’dan her yönüyle fotoğraf

LÜTFİ ÖZGÜNAYDIN fotoğrafı tutkuyla çeker, ayrıca çektiği üzerine bilgiler de verir.

Böylece neyi, niçin çektiğini okur tüm yönleriyle anlar.

Peki bu gerekçe fotoğraf çekmek isteyen biri için yeterli midir?

Özgünaydın, fotoğrafı konusunda teknik bilgiler veriyor. Kimi zaman da teknik bilgi yerine o fotoğrafı çekerken düşündüklerini, neler anlatmak istediğini, ne anlattığını, nereye varmak isterken nerede kendini bulduğunu anlatır.

Bir fotoğrafçı bu bilgilerin ışığında çekilen fotoğrafları daha etkili bir şekilde değerlendirebilir.

Her fotoğrafın ne olduğunu yazmış. Bunlar fotoğrafın birer öyküsü olarak da okunabilir.

Belki bir başka anlamda da resimaltı cümlesi olarak da değerlendirebiliriz.

* * *

ÖNSÖZ’de kitabın yazılma amacını özetlemiş Özgünaydın:
“Bu kitapta fotoğrafla ilgili düşüncelerimi yazdım. Temel bilgileri, özellikle kompozisyon bilgilerini, daha çok öncesini göz önünde tutarak kendi üslubumda anlattım. Kurallar ve normlar manzumesi yapmadım kitabı. Okurun düşünerek kendi kendini geliştirmesine yönelik bir kitap olmasına özen gösterdim. Okurken düşünecekler, sonuçlar çıkaracaklar, fotoğraf çekerken bunları anımsayacaklar. Sadece fotoğrafla ilgili bilgiler yok metinlerin içerisinde. Birçok yöre hakkında, birçok konu hakkında bilgi sahibi de olacaksınız. Ülkemizin birçok yöresinde ne tür fotoğraflar çekebileceğinizi de göreceksiniz.”

Kitabı aramızdan ayrılan dostumuz Abdülkadir Yücelman’a ithaf etmiş.

Orhan Erinç’in yazısından sonra; fotoğraf üzerine değişik başlıklar altında bilgi veriliyor. O başlıklara baktığımız zaman bile ne kadar kapsamlı ve kuşatıcı bir işe imza attığını görebilirsiniz:
Fotoğrafın Dili / Nasıl Fotoğraf / Görsel Bir Şeyler Yazmak İster misiniz / Duygu mu Estetik mi / Renkleri Fark Edebiliyor musunuz / Fotoğrafçı Gözü ile Bakmak / Yaşamın Farklı Görsel Değerleri / Işık Her şeyimiz / Vizörden Bakmak / İnsan Unsuru / Kompozisyon / Altın Noktalar ve Oranlar / Renk Dengeleri / Basiti Anlatmak Güçtür / Samimi Olmak / Yarışmalar ve Jüriler / Fotoğraf ve Fotoğraf Makineleri / Fotoğraf Nerede Bitiyor? / Fotoğraf ve Telif.
Manzara fotoğraflarından portrelere, çeşitli insan fotoğraflarına kadar Türkiye’nin bütün coğrafyası taranarak çekilmiş fotoğraflar.
Fotoğrafların yanındaki açıklama notları, amatör bir fotoğrafçı için yararlı bilgiler içeriyor.

ÖZGÜNAYDIN’IN ÖYKÜLERİ

Özgünaydın, öykülerini Kuş da Öldü başlığı altında toplamış.

Öyküler İçin yazısında Necati Abacı’yı da rahmetle anıyor ve öyküdeki insanların ne olduğunu belirtiyor:

“Kuş da Öldü öykü kitabım “Taş Yolu - Eğin Öyküleri” kitabımdaki öykülerin devamı gibidir... Aynı mekânlarda geçen yaşamlardan izler düşecek önünüze. Kırsal kesimden kentlere inen insanların öyküleridir aslında yazdıklarım. Hasrettir, acıdır, sevgidir... İnsanın yüreğinde hep var olan duyguları depreştiren öykülerdir. Sözün özü, insani duygulardır yazmak istediklerim veya varmak istediklerim.

Ve küçük ayrıntılar öykülerimde dile getirdiğim tümcelerin hep destekçisidir. Hep önemsediğim doğanın üstündekiler öykülerdeki arkadaşlarım. Onlarla birlikte, yaşamın içinde sürüp gidenleri anlattık.”

* * *

FOTOĞRFALARIYLA, öyküleriyle Lütfi Özgünaydın’ı daha yakından tanıyacaksınız. Her iki kitap da İlke Kitap Yayınları arasında çıktı.
Yazarın Tüm Yazıları