Kuşakların kesiştiği sanat fuarı

DÜN TÜYAP Sanat Fuarı’nı gezdim.

Haberin Devamı

Daha önceki yazılarımda sözünü etmiştim, bu yılın Sanatçı Onur Ödülü’nü Mustafa Ata aldı.
Sanat Fuarı’na girdiğinizde onun resimlerini özel sergi alanında görebilirsiniz.
Eleştirmen Onur Ödülü Ahmet Kamil Gören’e, Sanatsever Kurum Onur Ödülü Portakal Çiçeği Uluslararası Sanat Kolonisi’ne, Koleksiyoner Onur Ödülü ise Erol Evgin’e verildi.
Sanat fuarında verilen bu ödüllerin görsel sanatlar alanına emek verenlere birlikte onu destekleyenlere de verilmesi, sanatın yaygınlaşması açısından önemsenecek bir davranış.
Fuara gelip katalog alırsanız, ödül kazananlar hakkında ayrıntılı bilgiyi bulabilirsiniz.
Fuarda Türkiye’nin birçok tanınmış galerilerini ve o galerinin sanatçılarını bulacaksınız. Ayrıca sevdiğiniz ressamların, heykeltıraşların kataloglarını da edilebilirsiniz.
Türk resminin, heykelinin bütün kuşaklarının yapıtlarını aynı fuarda görmek, kısa bir plastik sanatlar tarihi gibidir.
Bu fuarın beni çeken en büyük özelliği, usta ve genç kuşakların yapıtlarının bir arada sergilenmesi.
Sanatçının yaşadığı çağın, toplumun bütün olayları o sanatçının eserlerine öyle veya böyle bir şekilde iz bırakır.
O toplumsal ve çağdaş hadiselerden uzak dururken bile sirayet eder bu! Zaten sanatçı sorumluluğu da bunu gerektirir. Söz konusu çağın, olayların farklı kuşaklar tarafından nasıl algılandığını ve aynı hadiseyi eserlerinde nasıl işlediklerini gördüğünüzde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız...
Fuar kataloğunun kapak fotoğrafındaki, her basamağı ayrı renge boyanmış merdiven, birçok olayı tek karede özetliyor aslında.

* * *

EVİN SANAT GALERİSİ’nin girişindeki Hakan Gürsoytrak’ın Omuz Omuza adlı 220x495 cm ebatlarındaki tablosu, yakın tarihimizin, toplumsal çalkantıların görsel tarihini, güncesini bize aktarıyor.
Küratörlüğünü Ali Şimşek’in yaptığı Müdahale var mı? başlıklı bölüm genç kuşağın tartışan, sorgulayan anlayışını yansıtıyor.
O bölümde sadece eserleri görmüyorsunuz, ayrıca söyleşiler yapılıyor, tartışmalarda sanatın geniş alanına değiniliyor. Farklı disiplinlerden ve kuşaklardan sanatçılar bugünü ve sanatı değerlendiriyorlar...
Hayatımıza yeni giren kavramlar genç sanatçılar tarafından nasıl algılanıyor, bu ve benzeri soruların yanıtını da bu bölümdeki yapıtlarda göreceksiniz.
TÜYAP’ın bu yılki onur konuğu ülkesi Çin’di.
Çinli yazarların kitapları kitap fuarında sergilendi. Aynı şekilde, Çinli sanatçıların tabloları, eserleri de fuarda sergilendi.
Sergideki yapıtların önemli dikkati çeken yanı, geleneğin bugün nasıl yeniden kullanılacağına dair önemli ipuçları vermesi...

* * *

TÜYAP’a geldiğinizde mutlaka Sanat Fuarı’nı da gezin. Çünkü resimler bazen çok daha fazlasını anlatır...

Yazarın Tüm Yazıları