ÖMER FARUK YILMAZ’ın Sahaflık ve İstanbul Sahaflar Çarşısı kitabında bir fotoğraf beni ortaokul yıllarıma götürdü.
Resimaltındaki yazı şu: Edebiyat öğretmeni Baha Káhyaoğlu, ünlü sahaf Hulûsi Bey. Tarih belli değil.
Ortaokuldaki hocam Baha Káhyaoğlu bize gerçeklere bağlı olmamızı, beğenmediğimiz, aklımızın yatmadığı konulara muhalefet şerhi koymamızı öğretti.
Genç bir öğrencinin, kişilikli yetişmesini sağladı.
Kitaplarını sardığı gazete Son Posta’ydı. Aramızdan ayırdıkları sevgili arkadaşımız Çetin Emeç’in babası Selim Ragıp Emeç’ti gazetenin sahibi.
Gazeteden bazı makaleleri okuturdu, unutamadıklarımdan biri Mithat Cemal Kuntay’ın Sakın Memur Olmayın Çocuklar! başlıklı makalesiydi. Verilmek istenen mesaj şuydu:
Salla başını al maaşını, diye tarif edilen kişilerden olmayın.
Yaşayan Sahaflar bölümündeki çerçeve içindeki bir İthaf, mesleki dayanışmanın anılması gereken bir örneğidir.
İTHAF
Bu kitap basıma hazırlandığı günlerde, Sahaflar Çarşısı’nın eskilerinden ve gerçek bir sahaf olan İsmail Akçay Bey üzücü bir rahatsızlık geçirmiş ve halen kendine gelememiştir. Bu değerli şahsiyete Cenab-ı Hak’tan acil şifalar diliyoruz.
* * *
ESKİ kitap alanların ve satanların ruh halini anlamak için mutlaka Bir Nádir Kitap Destanı’nı(*) okumalıyız.
Kadıköy’de önemli bir sahaf olan Müteferrika dergisinin ve yayınlarının sahibi İ. Lütfü Seymen, Sebeb-i Neşr-i Kitab’ta benim katıldığım bir saptamada bulunuyor:
"Yeryüzünde çok az insan yaptığı işle yaşamı arasında nadir ve destansı bir ilişki kurma, iş denilen şeyi zevk aldığı yaşam tarzı haline getirebilme şans ve becerisine sahiptir. Kraus böyle biri."
Hans Peter Kraus’un kitabın girişinde söyledikleri, her sahaf ve de her okur için geçerlidir:
"Antika kitap satıcılığı bir polis hafiyesi gibi çalışmayı gerektirir; bu araştırma, kişiyi bütün yazılı tarihin içine taşır, bütün yerküreyi dolaşmaya götürür ve hemen her insan etkinliğine doğru çeker."
* * *
ESKİ kitapçılara uğrayın arada bir. Geçmişin gelecek olduğunu keşfedersiniz buralarda.
* Hans Peter Kraus’un Otobiyografisi - Bir Nádir Kitap Destanı-Kitapçı Çıraklığından Dünya Sahaflarının Krallığına- Çeviren: Nurettin Elhüseyni, Müteferrika Yayınları.