DİVRİĞİ’de kitap aramak yazım (21 Nisan 2009, Hürriyet) üzerine aranılan kitabı bulma, kitap ısmarlama, satın almada yaşanılan sorunlar hakkında okurlarımdan aldığım e-postalardan bir bölümünü sizlerle paylaşmak istedim:
"Sayın Hızlan; Fransa’nın Franche Comte Bölgesi’nde nüfusu 20 bin olan Montbeliard kentinde yaşıyorum. Dost sohbetlerinde Türkiye’deki arkadaşlara Avrupa’yı anlatırken Divriği örneğini çok verdiğim için yazı başlığınızda görünce paylaşmak istedim.
Evet; söze hep öyle başlardım ’Nüfus olarak bizim Divriği gibi bir ilçe düşünün arkadaşlar, işte o ilçede, ortalama bir marketin alanına sahip 3 katlı bir binada Forum adlı kuruluş sadece kitap ve CD satışı yapmakta. Ayrıca, Carrefour gibi alışveriş merkezlerinin hepsinin önünde mutlaka 400 metrekareden aşağı olmayan ’kültür ürünleri’ adıyla gene kitap ve CD satan mağazalar ve çarşısının içinde de ayrıca 4 tane kitabevi var.
Ücretsiz yararlanılan tüm okullarda olan çok zengin kütüphaneler ile gene belediyenin ücretsiz yararlanılan çok büyük bir kütüphanesini de unutmamak gerek.’"
Gürsel Aykal (Fransa)
* * *
"Sayın Hızlan, aynı acıyı yıllarca çektim. Sivas’ta Kamil Kitabevi kapandı, kitaba hasret kaldık. 1983’ten beri İstanbul’da yaşıyorum. Lütfen mail adresimi okuyucunuza gönderiniz. İstediği kitabı alıp ödemeli adresine postalarım. Ne zaman, hangi kitabı istiyorsa bana haber versin. Para pul istemiyorum. Posta parası istemiyorum. Kitap kaç lira ise onun parası yeter. Gitmesi gelmesi, araması bulması bana."
Mehmet Turgutlu
* * *
"Sayın Hızlan; çarşamba günkü yazınızda Anadolu’nun pek çok bölgesindeki kitap okurlarının kolay kolay kitap bulamaması sorunundan bahsetmişsiniz. Belirli bir kitabı arayan okurun bu kitabı ancak ’büyük zahmetlerle’ ısmarlayarak elde edebileceğini dile getirmişsiniz. Oysa çok daha kolay bir yol var. Büyük kitapçıların web siteleri.
Ben gerek çarşamba günkü yazınıza gerek bir süre önce bahsettiğiniz kitapçılarda çalışan bilgisiz eleman sorununa bir cevap olarak kitapları bu gibi web sitelerinden almayı önereceğim."
Deniz Hikmet(ABD)
* * *
"Yazınız gerçekten çok anlamlı. Anadolu’nun birçok yerinde kitapçı bulmak ve o kitapçılarda istediğiniz düşünceye hizmet eden kitap bulmak imkánsız.
İzmir’de kitap fuarı var ve büyük ilgi var. Fakat ben başka bir konuya değinmek istiyorum, artık kitapçılar merkezi yerlerde işletme açmak yerine sanal ortamı tercih ediyorlar ve bunun nedeni de ekonomik olsa gerek, kitap satışı yapan o kadar çok site var ki inanılmaz.
Seçiyorsunuz ’sepet’e doldurup ödemeyi yapıyorsunuz, çoğu kargo ücreti bile almıyor. Yalnız bir duygunuzu gideremiyorsunuz: Seçerken dokunmak. Bu isteğiniz her zaman mutlaka bir kitapçı özleminizi gideremiyor."