Geçen hafta İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi’ni gezdirdi.
Modern, işlevsel, ferah, aydınlık bir kütüphane. Hiç kuşkusuz, kütüphanenin girişine iyi heykelci Mehmet Aksoy’un yapacağı Hezarfen Ahmet Çelebi heykeli konulunca, İstanbul’un görkemli kütüphanelerinden biri olacak.
Kimdir Mustafa İnan?
Teknik Üniversite’nin çok tanınan, sevilen hocalarından biri.
Ama biz onu iyi romancı Oğuz Atay’ın, onun yaşamını anlattığı Bir Bilim Adamının Romanı kitabıyla daha da yakından tanıdık.
Onun hocasıydı, o kitapta sadece İnan’ı anlatmadı, bir kuşağın panoramasını çizdi. Dürüst, çalışkan, para göz olmayan, oğlu Hüseyin’i doğuran eşi Jale İnan’ı devlet hastanesinden çıkarabilmek için hocası Ord. Prof. Salih Murat Uzdilek’ten otuz beş lira borç alan hocasını ve onun aracılığıyla hocasının kuşağını anlattı bizlere.
İTÜ de bu değerli ismi unutmayarak, Ayağazağa Kampusu’ndaki merkez kütüphaneye onun adını vermiş.
* * *
KÜTÜPHANENİN bölümlerini, çalışma düzenini müdür Ayhan Kaygusuz anlattı.
Kurumların, adlarıyla o kurumları yücelten kişilerin adlarını salonlara, bölümlere vermesi beni çok duygulandırır.
Bu okuldan mezun olan Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in adının, kültür merkezine verilmesi gibi.
Kütüphane için hazırlanan, Bilgiye Yatırım Birlikteliğin Gücü kitabı, hem Mustafa İnan’ı, hem kütüphaneyi ayrıntılı biçimde aktarıyor.
Kütüphanenin açılabilmesi için 500 mezun, 2.5 milyon YTL katkıda bulunmuş.
Masalar ve sandalyelerin üzerine katkıda bulunan kişilerin isimleri ve hangi bölümden mezun olduklarını belirten birer levha konulmuş.
İsmi salonlara verilen 10 bağışçıya, bir kitapsever olarak teşekkür ederim.
Fevzi Akkaya, Ersin Arıoğlu, Ülkü Arıoğlu, Bülent Demiren, Hüseyin Ekrem Elginkan, H. Ayduk Koray, İ. Orhan Öcalgiray, İbrahim Tüysüz, Türk Loydu Vakfı, Ekrem Yavuz.
Diğer yardım eden isimler, kurum ve kuruluşlara da teşekkürü bir borç bilirim. Her ne kadar buradan onları tek tek anamasam da.
Kütüphanede 500 bin adet kitap var ve kapasitesi daha fazlasını da alabilecek genişlikte. 1200 kişi oturarak çalışma yapabiliyor. Raflar yan yana konulduğu zaman 13.4 kilometreyi buluyor. Haftanın altı günü açık ve gerek internet destekli veri tabanları, gerek koleksiyonlarındaki kitaplar, gerekse 450 bin teze ulaşılabilir olmasıyla, kullanıcı için her şeyin düşünüldüğü bir kütüphane. Tabii rektör Faruk Karadoğan ve kütüphane müdürü Ayhan Kaygusuz’un ısrarla söyledikleri üzere, bu daha başlangıç.
Açılan her yeni kütüphane bana bir mutluluk katıyor. Keşke imkanlar el verse de, hem üniversite hem de diğer bütün kütüphanelerimiz İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi gibi olabilse.