Paylaş
Birincisi, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği, “Ölümünün 50. Yılında ‘Rüya ile Hayal’ Arasında Ahmet Hamdi Tanpınar Uluslararası Sempozyumu.”
İkincisi de, Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin düzenlediği “II. Kadın Yazarlar Sempozyumu: Erendiz Atasü Edebiyatı”
* * *
TANPINAR SEMPOZYUMU, saat 09.30’da Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda başlıyor.
Sempozyumu; Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü düzenliyor.
Açılış konuşmalarından sonra “Ahmet Hamdi Tanpınar Belgeseli” gösterilecek.
Günün önemli yanlarından birisi de; Tanpınar çalışmaları vesilesiyle Türk edebiyatına, Türk yayıncılığına emek veren, katkı sağlayan aşağıda adları yer alan kişilere “Teşekkür Plaketi” verilecek olması.
İnci Enginün, Zeynep Kerman, Ömer Faruk Akün, Birol Emil, Ezel Elverdi.
İki gün sürecek sempozyumun bitiminde, 25 Mayıs 2012 Cuma saat 17.50’de, Kapanış ve Değerlendirme Oturumu yapılacak.
Oturuma; Önder Göçgün, Yavuz Demir, Mehmet Törenek, Ayşe Banu Karadağ, Timour Muhidin katılacak.
Tanpınar Sempozyumu’nda 20’nin üzerinde katılımcıyla 9 ayrı oturum düzenlenecek.
İletişim için aşağıdaki adres, telefon ve belgegeçerden yararlanabilirsiniz:
Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Barbaraos Bulvarı, YTÜ Yıldız Kampus, (34349) Beşiktaş/İstanbul.
Tel: 0212-383 44 51
Belgegeçer: 0212-383 44 45
* * *
YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ’nin düzenlediği Erendiz Atasü Sempozyumu da, Ortaköy Kültür Merkezi, Afife Jale Sahnesi’nde gerçekleşiyor.
Sempozyum 24-25 Mayıs 2012 tarihlerinde yapılacak. Sempozyumun bir özelliği de aynı anda birçok salonda paralel oturumların gerçekleştirilecek olması.
iki günlük sempozyum süresince, 10’un üzerinde oturum düzenlenecek ve 30’un üzerinde katılımcıyla, II. Kadın Yazarlar Sempozyumu: Erendiz Atasü Edebiyatı sempozyumunda, Atasü’nün edebiyatı derinlemesine değerlendirilecek...
Erendiz Atasü kimdir?
1947’de Ankara’da doğan Atasü, 1968’de Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun oldu. Aynı fakültede uzun yıllar öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra 1997’de Farmakognozi profesörlüğünden emekliye ayrıldı.
Feminist bilinçle kaleme aldığı öyküleri 1981’den bu yana, Sanat Edebiyat’81, Düşün, Çağdaş Türk Dili, Varlık gibi dergilerde; edebiyat sorunları, kitaplar, kadın özgürlüğü, laik toplum ve Cumhuriyet devrimleri üzerine deneme, inceleme ve makaleleri Saçak, Çağdaş Türk Dili, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap Varlık, Papirüs gibi dergilerde, Cumhuriyet, Aydınlık gazetelerde yayımlanmış ve yayımlanmaktadır. Atasü’nün beş romanı, sekiz öykü ve altı deneme kitabı vardır. Kimi öyküleri başka dillere çevrilmiş, İngiltere, ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsviçre, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve Hırvatistan’da yayımlanan öykü antolojilerinde yer almıştır.
Atasü’nün yapıtları içerdikleri kadınların öznel tarihi, Cumhuriyet devrimlerinin kadın bireyin gözüyle irdelenmesi, kadın erkek ilişkilerinin ve kadın cinselliğinin kadınlar tarafından kavramlaştırılması gibi izlekler ve sorunsallar açısından olduğu kadar, biçim özellikleri, dil ve imge örgüleri bakımından da çeşitli edebiyatçılar ve edebiyat bilimciler tarafından incelenmiştir.
* * *
İKİ önemli konferansı da takip edin.
DÜZELTME: Dünkü “Diyarbakır Kitap Fuarı bugün 12.00’de açılıyor” başlıklı yazımda, fuarın kapanış tarihi 27 Mart olarak geçmiş. Söz konusu tarihin doğrusunun 27 Mayıs olduğunu, değerli okurlarıma bildirmek isterim.
Paylaş