Paylaş
Koleksiyonların dağılmaması için bu bağışları çok önemsiyorum. Onun gibi bir edebiyat ustasının biriktirdiği kitaplar, bütün edebiyat severlerin okuması gereken seçkin bir okulu temsil eder. Özellikle genç üniversite kuşağı, Türk edebiyatının değerlerini bu kitaplardan okumalılar. Dolayısıyla kitaplığa en kolay ulaşabilecek Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin bu hazineyi doğru kullanmalarını dilerim.
Hulki Aktunç’un yazarlık yaşamının benim için de ayrı bir yanı vardır.
Yeni Edebiyat dergisini yönetirken genç kuşak yazarların yazdıklarını ustalara seçtirirdik. Dergide de öyküleri Kemal Tahir, şiirleri Behçet Necatigil seçiyordu. Kemal Tahir, gönderilen öyküler arasından Hulki Aktunç’un öyküsünü seçmişti, onu yayınlamıştık.
Dün o kitaplığı gezdim, onun bölümüne girince, camekânlar içinde kendi kitaplarını sergiliyorlar.
Altı yıl önce aramızdan ayrılan Hulki Aktunç’un ailesi tarafından bağışlanan 3 binden fazla seçkin eserin 25’i Aktunç’un kendi yazdıkları.
‘Özyeğin Üniversitesi Hulki Aktunç Koleksiyonu’nun açılışına onun yazar ve şair dostlarından Egemen Berköz, Yusuf Çotuksöken, Doğan Yarıcı, Orhan Alkaya, İbrahim Yıldırım ve Adil İzci de üniversitenin Çekmeköy Kampusu’ndaki törene katıldı.
ÖZYEĞİN Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk yaptığı açış konuşmasında şunları söyledi: “Özyeğin Üniversitesi Kütüphanesi’nin, Hulki Aktunç’un eşsiz dikkati ve titizliği ile biriktirdiği kitaplar için yeni ev sahibi olmasından dolayı çok gururluyuz. Aynı zamanda bu koleksiyon ile bir araştırma üniversitesi olarak kütüphane ve arşiv kaynaklarına verdiğimiz önem perçinlenmiş oldu. 3 binden fazla kitabı akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle buluşturan ve üniversitemize böyle değerli bir paylaşımda bulunan Aktunç Ailesi’ne teşekkürlerimi sunuyor ve bu kıymetli eserlerin öğrenme merakı ve tutkusu ile hepimize yeni ufuklar açacağına inanıyorum”.
Hulki Aktunç’un oğlu ve Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Aktunç ise törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Babam Hulki Aktunç, hayatı boyunca ailesi için çalışmanın dışındaki tüm dakikalarını okumaya, araştırmaya ve üretmeye adamış bir yazardı. Çocukluğumdan bu yana onun okurken ve yazarken yaşadığı büyük heyecan ve mutluluğa çok kez tanıklık ettim ve bu mutluluk ve heyecanı kendisiyle paylaştım. Hulki Aktunç, eserleriyle sonsuza kadar yaşayacaktır.”
Üniversitelerin hatta diğer kurumların, yerel yönetimlerin bu tür seçkin koleksiyonları korumalarını her zaman gerekli bir çalışma olarak görürüm. Çünkü birçok kitap sahaflarda yok olup gidiyor.
AKTUNÇ ailesine, bu bağışı yaptığı için bir kitapsever olarak teşekkür ediyorum. Bağışı iyi değerlendiren Özyeğin Üniversitesi’ne de teşekkürlerimi iletiyorum. Sevgili Hulki’yi anarken, kütüphaneye gelenlere önce onun kitaplarını, sonra da seçtiği kitapları okumalarını salık veriyorum.
Paylaş