Hilmi Yavuz’u konuşacağız

CUMARTESİ günü (8 Aralık 2012), Eminönü’ndeki Legacy Ottoman Hotel’de sevgili arkadaşım, 1950 Kuşağı’nın önemli adı Hilmi Yavuz’un çeşitli yönlerinin anlatılacağı bir sempozyum yapılıyor.

Haberin Devamı

Hilmi Yavuz, şiirden denemeye uzanan tür çeşitliliğinde, Türk edebiyatında, Türk düşüncesinde iz bırakan kitaplar çıkarmıştır. Şiiriyle de, denemeleriyle de genç kuşakları etkileyen adlar arasında sayılmalıdır.

Toplantının başlığı şu: Şairliğinin 60. yılında “Hilmi Yavuz” Sempozyumu.

Etkinliğin tanıtım yazısından bazı cümleleri okursanız toplantının amacını kavrayabilirsiniz:

Çağdaş Türk şiirinin yaşayan en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Hilmi Yavuz’un yaşarken onurlandırılması en temel amaçtır. Kendisinden önceki şiirsel birikimden de yararlanıp özgün bir şiir tarzı geliştiren ve kendisinden sonraki şairler üzerinde derin tesirler bırakan Hilmi Yavuz’un ilk şiirini yayımlamasının ardından 60 yıl geçmesi, bu bağlamda vesile olmaktadır. Ayrıca Hilmi Yavuz’un şiirlerinin yanı sıra “sahih şiir” gibi şiire ilişkin poetik görüşler ileri sürmesi ve bu açıdan Türk şiirinde önemli etkiler bırakması; yerel bir felsefe arayışına girmesi, son noktada İslami medeniyet kavramını ortaya atması; Türkiye’de ilk postmodern anlatıları kaleme alması, yıllardır köşe yazarlığı yaparak yeni kitapları ve ilk düşünceleri tartışması; hoca olarak birçok öğrenci yetiştirmesi, onun farklı açılardan değerlendirilebilecek bir kültür adamı olduğunu ortaya koyar. Bu proje ile çok yönlü bir kültür adamı farklı açılardan tartışılacak ve yaşarken onun onurlandırılmasına çalışılacaktır.”

Haberin Devamı

* * *
  
TÜRK edebiyatının önemli adlarını çeşitli yönleriyle değerlendiren, bu konuda daha geniş kitlelere onun dünyasını ayrıntısıyla tanıtan bu tür sempozyumların iki açıdan yararına ve işlevine inanırım. Birincisi bir ustaya gösterilen saygıyı simgelediği için, ikincisi genç kuşakları onun yapıtları konusunda bilgilendirdiği için.
Bazı şairler vardır ki, poetikalarını tespit etmeyi, araştırmacılara, okurlara, eleştirmenlere bırakmışladır. Hilmi Yavuz’un şiirini, yazdıklarını daha iyi anlamak, algılamak için şiir üzerine yazdıklarını da okumak gerekir. Sempozyumdaki çeşitliliği göstermesi açısından açılış konuşmalarını yapacak adları vereceğim:

Ertuğrul Günay, Mustafa İsen, Hüseyin Çelik, Halil İnalcık, İlber Ortaylı, Talat S. Halman.

Oturum başlıklarını da yazarsam, izleyicilere seçim yapmakta yardımcı olacağıma inanıyorum.

Sahih Bir Şiirin 60 Yıllık Serüveni: Hilmi Yavuz’un Şiiri

Hilmi Yavuz’a Denemelerine ve Anlatılarına Dair: Hilmi Yavuz’un Denemeciliği ve Anlatı Yazarlığı

Batı ve Doğu Düşüncesi Kavşağında Hilmi Yavuz ve İslam Medeniyeti Düşüncesi: Hilmi Yavuz’un Fikir Yazıları

Son Bölüm: Bir Hoca Olarak Hilmi Yavuz

Haberin Devamı

* * *
  
HİLMİ YAVUZ SEMPOZYUMU’na iyi bir şairi yakından tanımak, çeşitliliğini ve çok yönlülüğünü görmek isteyen herkesin geleceğini umuyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları