Paylaş
Yalnız kendi şiirlerini değil, sevdiği başka şairlerin de şiirlerini, ses tonunu ihmal etmeden, vurgulamaları es geçmeden okur, hiç kuşkusuz bu şairlerin başında Behçet Necatigil gelir.
Şiiri okumak kadar dinlemek de güzeldir, hatta okuduğunuz şiirin bir başka yanını da keşfedebilirsiniz.
1950 Kuşağı’nın usta şairlerinden Hilmi Yavuz’un şiirlerini kendi sesinden dinleyebilirsiniz. İki CD’den oluşan albümün adı: “hüzün ki en çok yakışandır bize” (1).
Yukarıdaki dize, bütün şiirseverlerin belleğindedir.
Hilmi Yavuz’un şiirlerinin kendi içinde var olan müziği şair okurken daha belirgin ortaya çıkıyor.
Şiirleri müziğe yakındır sözünü biraz açıklamalı.
Şiirlerini Gönül Paçacı bestelemiş, İnci Çayırlı da okumuştu (2). İyi şairlerin şiirlerinin bestelenmesi beni daima heyecanlandırmıştır, gerek besteyi gerek icrayı çok beğenmiştim.
Birçok şairimizin kendi sesinden, eskiden kasetleri, şimdi CD’leri çıktı. Şairin kendi sesinden dinlemek, bir başka ses lezzeti verir insana. Başkalarından dinlediğiniz şiirleri bir de kendi sesinden dinlemek bence her şiire meraklı olanın arzusudur.
Yıllar önce Hürriyet Gösteri, okurlarına sesli bir şiir antolojisi armağan etmişti. Yaşayanlar kendi seslerinden okudular, aramızdan ayrılan şairlerin yapıtlarını da Türk tiyatrosunun ustaları okudular. Her zaman şairlere, şiir okuyan tiyatro dünyasının ustalarına, genel yayın yönetmeni olarak teşekkürü hep anımsarım.
***
ŞİİRLERİ Hilmi Yavuz, müzik eşliğinde okuyor. Hiç kuşkusuz bu okunmaya müziğin gücünü, desteğini de katıyor. Bir müzik meraklısı olarak, seçilen parçaların uygunluğunu, icranın da ustalığını övebilirim.
Şair kitaplarından seçmeler yapmış, sanırım seçmeyi yaparken şiir dünyasının bütüncül biçimde anlaşılmasını istemiş, ayrıca yakından tanıdığım sevgili dostumun okunmaya uygun şiirlerinin de hangileri olduğunu doğru bir biçimde tespit etmiştir.
Bakış Kuşu, ilk kitabı, gençliğimizin edebi anıları arasında yer alan, çıkar çıkmaz birçok kez okuduğumuz.
Birinci CD’de Bakış Kuşu’ndan şiirlerini müziksiz okumuş.
Hangi şiir kitaplarından seçmeler, hangi bestecinin eseri eşliğinde okunmuş. Bunu yazmak gerekir, çünkü şiirseverle müzikseverin zevki her zaman örtüşmez ama şiirlerin yanı sıra besteleri de dinlemek istersiniz, belki onların CD’lerine yönelirsiniz.
Şairin müzik olarak Türk müziğini seçmesini de önemsiyorum, bir Türk şairine, özellikle Hilmi Yavuz’a bu müziğin çok daha uygun olduğunun mutlaka altını çizmeliyim.
Kitabın adı, bestecisi ve bestenin adı:
Birinci CD:
Bedreddin Üzerine Şiirler - Hüseyni Peşrevi - Lavtacı Andon
Doğu Şiirleri - Nhavend Saz Semaisi - Hasip Dede
Mustafa Subhi Üzerine Şiirler - Nihavend Sirto - Hasip Dede
Yaz Şiirleri - Sultanîyegâh Peşrevi - Kanuni Hacı Arif Bey
Gizemli Şiirler - Beyatî Peşrevi - Neyzen Emin Dede
Zaman Şiirleri - Segâh Peşrevi - Yusuf Paşa
İkinci CD :
Söylen Şiirleri - Müziksiz okundu
Ayna Şiirleri - Hicaz Peşrevi - Veli Dede
Çöl Şiirleri - Rast Peşrevi - Benli Hasan Ağa
Akşam Şiirleri - Ferahfezâ Saz Semaisi - Tamburi Cemil Bey
Yolculuk Şiirleri - Uşak Ud Taksimi (Anonim)
Hurufi Şiirler - Rast Peşrevi - Benli Hasan Ağa
Kayboluş Şiirleri - Nihavend Ney Taksimi - (Bilinmiyor)
Yara Şiirleri - Müziksiz okunmuş
***
İYİ bir şairin, Hilmi Yavuz’un şiirlerini iyi bir müzik eşliğinde dinlemek, bir pazar günü için yapılacak en doğru tavsiye.
(1) Aşina Kitaplar
(2) Kalan Müzik
Paylaş