Her yaz tartışılır her yaz yapılır

YAZ mevsiminde her yıl tekrarlanan bir uygulama ve peşinde yinelenen bir tartışma vardır. Belki buna ‘tercih meselesi’ olarak da bakabiliriz.

Haberin Devamı

Çiçeği burnunda edebiyat dergisi Paz Edebiyat üçüncü sayısında sevimli Ordinaryüs Toprak’ın her sayıda sorduğu ‘Ne okuyorsunuz’u bu sayıda ‘Yaz Tatili’ odaklı yöneltmiş kimi isimlere.

“Ordinaryüs Toprak Soruyor: Bu yaz tatilinde ne okuyacaksınız?” bölümünde soruyu yanıtlayanlar; Vivet  Kanetti, Pelin Buzluk, Çağlayan Çevik, Nazlı Karabıyıkoğlu, İsmail Gezgin, Filiz Mungan, Ali Lidar, Sibel Oral.

Bu yanıtlarda yazarların yazın ne okuyacaklarını öğreniyoruz...

Sibel Oral, bir ‘anne’ olarak ilk yaz mevsimini yaşayacağını belirtip Latife Tekin’in kitaplarını okuyacağını belirtmiş. Genç öykücü kuşağından Nazlı Karabıyıkoğlu ise Leylâ Erbil’le geçirecekmiş mevsimi...

Bu sene Sait Faik Ödülü’ne değer görülen Pelin Buzluk ise öykü, oyun, inceleme, roman gibi türler arası geçişin bol olduğu bir liste hazırlamış kendine. İsmail Gezgin hayli zengin bir okuma listesi yapmış. Anlaşılan yaz mevsimi onun için masa başında geçecek. Vivet Kanetti son yılların fenomeni Karl Ove Knausgaard’ı okuyacağını söylemiş. Çağlayan Çevik de birkaç türü barındıran bir liste yapıp, Enis Batur’un ‘Fetret Notları’ ve Hülya Dündar Şahin’in Nahit Sırrı Örik incelemesi ‘Narsist Entrikalar’ını salık vermiş. ‘Otostopçunun Galaksi Rehberi’ni de yeniden okuyacağı kitap olarak belirtiyor. Ali Lidar çizgi romana daha çok yer vereceğini, Filiz Mungan ise bu vakte kadar okumaya fırsat bulamadığı eserleri sıralamış.

Haberin Devamı

‘Yaz kitapları’ meselesi çok tartışılır. Her yıl yapılan listeler, bu konuyu önümüze tekrar getirir. Sanki sadece yazın okunması gereken kitaplar varmış gibi... İyi kitap her zaman okunabilir. Çağlayan Çevik de ‘yaz kitapları’na inanmadığını belirterek bunun bir ‘okuma listesi’ olduğunun altını çizmiş.

Ancak, iyi bir okurun, hatta bir yazarın bile ‘yazın’ sindirerek okuyacağı, bir köşeye koyduğu, tatilde okurum dediği kitaplar vardır.

Listenin geneli ‘şahsi’ bir okuma listesi olduğu için, dolaylı yoldan yapılan bu tavsiyeler nitelikli bir liste oluşturmuş.

Bu yazarların, ayrıca okurlara tavsiye edecekleri kitapları da merak ettiğimi söylemeliyim.

Haberin Devamı

Kitap listelerini bu kadar tartışıyor olmamızın sebebini merak ediyorum. Örneğin, bizim gibi kitap yazısı yazanlar, bizzat yazarların kendileri bu listeleri hep ‘eksik’ görür. Kimi ‘çok satanlar’la dolu listeleri eleştirirler. Ancak kabul etmek gerekir ki, okur merakı çeşitlidir. Okuma biçimleri de çeşitlidir. Kimisi vardır gerçekten yaz tatilinde daha yoğun bir okuma dönemi geçirir. Kimisi vardır kimi kitapları sadece yazın okur. Yazın ciddi kitaplar okunmaz demek değil ki bu...

Ben yaz okuması yapacak okurlara ‘geniş’ bir zaman diliminden hareket etmelerini, eski ustaları, bugünü yaratan yazarları da okumalarını salık veririm. Tür dengesini de ihmal etmemeleri gerektiğini hatırlatayım tekrar.

*

Haberin Devamı

SİZ yine de valizinizde, tabletinizde kitabınıza yer ayırmayı ihmal etmeyin.

 

Yazarın Tüm Yazıları