Paylaş
TBMM’de yeni yasama dönemi açıldı. Milletvekillerine bir kitap tavsiye edeceğim: ‘Siyaset Kitabı’.
Odalarında bulundursunlar, sık sık baksınlar, hatta oturum aralarında bile sayfalarını karıştırsınlar. Çünkü herkesin yaptığı işin tarihini bilmesi gerektiği kanısındayım!
Dünyada hangi siyaset akımları varmış, siyaset dünyasını yönlendiren kimlermiş? Yeni bulduklarını sandıkları fikirler bundan yüzlerce yıl önce kimler tarafından uygulanmış? Ve daha nicesi... Okunması, öğrenilmesi kolay bir düzende hazırlanmış kitap. Bakın, başlıklarını okuduğunuzda, başta siyasetçiler ve elbette herkes, “Tam bana göre” yargısını mırıldanacaktır inancındayım.
Antikçağ Siyasal Düşüncesi (MÖ 800-MS 30),
Ortaçağ Siyasal Düşüncesi (MS 30-1515),
Akıl Çağı ve Aydınlanma (1515-1770),
Devrimci Düşünceler (1770-1848),
Kitlelerin Yükselişi (1848-1910),
İdeolojiler Çaktışması (1910-1945),
Savaş Sonrası Siyaset (1945-Günümüz).
Giriş bölümünden bir alıntı kitabın hazırlanışındaki temel düşünceyi gösteriyor: “Her istediğimiz anında gerçekleşseydi siyaset diye bir şey olmazdı. Siyaset olarak tanımladığımız bu karmaşık eylemin tam olarak anlamı her neyse -ki bu kitapta görüleceği gibi birçok farklı şekilde yorumlanmaktadır- insan olarak edindiğimiz tecrübelerin bize asla istediğimiz her şeyi sağlayamayacağı kesindir. Bunun yerine rekabet etmemiz, çabalamamız, taviz vermemiz ve bazen de savaşmamız gerekmektedir. Bu sayede savlarımızı açıklayacak ve bizi haklı gösterecek, bunun yanında başkalarının savlarına karşı çıkacak ve meydan okuyacak bir dil geliştiririz. Bu çıkarcı bir dil olabilir, birey veya topluluklar, hak ve özgürlükler ve adil paylaşımlar ve adalet adına değerler dili olabilir. Fakat siyasi eylemlerin merkezinde, en başından beri, siyasi fikirlerin ve kavramların geliştirilmesi vardır. Bu fikirler bize talepleri ileri sürmek ve çıkarlarımızı korumak için yardımcı olurlar.”
Kitabın başlangıç bölümü Antikçağ Siyasal Düşüncesi’nde Konfüçyüs, Sun Tzu, Mozi, Platon, Aristoteles, Chanakya, Han Fei Tzu ve Cicero yer alıyor. Yani sadece ‘Batı’ toplumunun değil, bütün bir dünyanın antik siyaset felsefelerinden hareket ederek, bugünün dünyasına geliyorlar. Eksiksiz... En sondaki Savaş Sonrası Siyaset bölümü ise bugünün dünyasına son ince rötuşları yapmış hareketlerden isimlerle çağdaş tartışmaları da kapsıyor. İntihar komandolarından İslam toplumunda kadının yerine, minimal devlet anlayışından silahlı mücadeleye kadar bütün tartışma konularına uzman görüşleriyle değiniyorlar. Siyaset dünyasının önemli kişileri, siyaset biliminin, felsefenin önemli adları hakkında bilgi de bulacaksınız. Maddeler halinde, özet bir anlayışla dünya siyaset tarihini, yavaş yavaş ihtiyacınız olduğunda okuyarak sindirmiş olursunuz.
Burada çeşitli düşünürlerin görüşleri, karşıt fikirlerin çarpışması sizin kendi fikrinizi, görüşünüzü oluşturmada yararlı olacaktır. Seçme sözler, tarihe geçmiş, onu yönlendirmiş görüşler, siyaset tarihine toplu bir bakış kazanmasını sağlayacaktır.
Bugün birçok kişinin çok kullandığı, hatta bugüne referans olarak sunduğu Akıl Çağı ve Aydınlanma’nın ana ölçütleri nelerdir, bunu savunanlar, ortaya koyanlar örneklerle tanıtılıyor. Kitlelerin Yükselişi bölümünde bir önce anlatılan siyasi anlayışın, akımın toplumdaki yansımasını, yani pratiğini gösteriyorlar... Bu anlayıştaki ünlü ve tarihi kişiliklerin düşüncelerinin ne olduğunu göreceksiniz. Her siyasi anlayışın anlatıldığı bölüm girişlerinde ‘Kısaca’ açıklaması altında ideolojinin küçük künyeleriyle neyin ne olduğunu basitçe izah ediyorlar. ‘Kısaca’ bölümleri okuma kolaylığı getirdiği gibi, başka kaynaklara yönelmenize de olanak tanıyor. Gerçekten etkileyici ve etkili bir sistemle hazırlanmış bir kitap.
Karl Marx, “Komünizm tarih bilmecesinin çözümüdür” derken, Proudhon, “Mülkiyet hırsızlıktır” diyor. Bunların toplum üzerindeki etkilerini gördükten sonra Marx’ın, Proudhon’un siyaset bilimi, felsefesi ve tarihi açısından önemini anlatıyorlar...
Devrimci Düşünceler, İdeolojiler Çatışması, bugünkü bütün dalgalanmaları anlayabileceğimiz, yorumlayabileceğimiz unsurları içeriyor.
Tarihlerle sunulan olaylar kronolojisi, çağın havasını bir çizelgeye aktarıyor. Siyasete ilgi duymayan birinin olduğunu sanmıyorum. Birçok spor olayına bile siyaset açısından yaklaşırken, ülkenin bütün gündemini siyaset üzerinden belirliyorken, sokaktaki adamdan televizyondaki akademisyene herkes siyasetten dem vuruyorken, herkesin muhakkak kitaplığında bulundurması gereken bir kitap. Çünkü günlük siyasetin içinde, siyasetin ne olduğunu bilmeden, tarihi gelişmenin farkında olmadan, bırakın konuşabilmeyi bilerek oy vermeyi bile uygulayamayız!
Siyaset Kitabı -büyük fikirleri kolayca anlayın-
Paul Kelly’nin editörlüğünde
Çev.: Tarık Sadak
Alfa Yayınları
Doğan Hızlan’ın seçtikleri
Stephen King
Doktor Uyku
Altın Kitaplar
Demet Cengiz
Patron Çıplak
Pusula Yayınevi
Andree Maalouf - Karim Haidar
Lübnan Mutfağı
YKY
Oğuz Cebeci
Metafor
İthaki Yayınları
Paylaş