MonoKL (mono kurgusuz labirent) dergisi Hegel Özel Sayısı yayımladı.
Hiç kuşkusuz, bu derginin asıl okuru, uzmanlar, felsefe meraklıları, felsefeciler.
Bu tür dergileri böyle sunmaya alışmışız. Oysa, Hegel gibi felsefeciler hakkında bilgi edinmek, onları tanımak, eserlerini okumak, bir yazar, düşünen bir insan için gerekli.
Volkan Çelebi, Önsöz yerine ’SÖZ’de Hegel ve onun felsefedeki yerini özetlemeye çalışıyor:
"Yaşamı sanılanın aksine kuru ve heyecansız değildi, toplumsal durumların ve bireysel yaşamın nabız atışlarıyla, tutkuların en yoğunlarıyla doluydu. Çağını gözlemekten, onda yeni dünyanın biricik biçimlerini belirlemekten öylesine büyük bir haz duyuyordu ki, mektupları neredeyse bunlara ayrılmıştır. Hegel, belki de Antik Yunan’dan sonra dünyanın ulaştığı en yüksek kültür ortamında, Kant’ın ruhu, Alman Romantikleri’nin hayalleri ve Goethe’nin olgun yön göstericiliği arasında yaşadı."
* * *
GEORG Wilhelm Friedrich Hegel, 27 Ağustos 1770’te Stuttgart’ta doğdu, 14 Kasım 1831’de öldü.
Maurizio Canfora/Kai Froeb’in Hegel: Bir Yaşam Öyküsü yazısı, bir filozofun yetişmesini, öğrenim yıllarını, öğretme dönemini, mücadelelerini doğru biçimde bize aktarıyor. İyi yazılmış bir yaşam öyküsü.
Hegel, üç yaşında Alman, beş yaşında da Latin okuluna başladı.
Sekiz yaşında öğretmeninden 18 ciltlik Shakespeare külliyatını alıp okumuş.
Uluslararası değerde tanınmış kişilerin yazılarının yer aldığı özel sayıda; benim ilgimi çeken çalışmaları şöyle sıralayabilirim:
Önay Sözer’in Şiddet Olarak İktidar? Hegel ve Ötesi; Ahmet Soysal’ın Hegel’de Nicelik’i; Robert B. Pippin’in Tinin Görüngübiliminde Edebiyatın Statüsü: Kavramların Yaşamı Üstüne’si.
Özel sayının son sayfalarında, Almanca-Türkçe Hegel Sözlüğü, Türkçe’de Hegel ve yazarların biyografilerinin yer aldığı Yazarlar Hakkında bölümleri bulunuyor.
Monokl’un 2008 Yaz - Sonbahar sayısından sonraki özel sayısı Jacques Lacan’a ayrılacak.