Günden geceye

CUMARTESİ günü, gazetelerin bazı katlarında sadece sessizliğin sesi vardır.

Haberin Devamı

CD çalarınıza koyduğunuz CD her zaman yazınıza eşlik eden bir özellik taşımaz. Hatta yazı yazmanızı önler, engeller, eşlikçi olmaya isyan eder, onunla baş başa kalmanızı ister, hatırlatır, müzik de kendi başına dinlenir.
Güne Emre Şen’in piyanosunu dinleyerek başladım.
Hangi bestecileri seslendirmiş?
Bach, Brahms, Lizst, Chopin, Rachmaninoff, Mendelssohn.
İlk piyano derslerini 13 yaşında Nuriye Arıkan’dan aldı. CD kitapçığından (1) yaşamını okursanız, uluslararası yarışmalarda kazandığı birincilikleri öğrenirsiniz.
Emre Şen ne yapmak istiyor, müziğin işlevini, yerini çeşitlendiriyor.
Doç. Dr. Ceylan Daş’ın Geştalt temalı çalışma gruplarına katıldı. Geştalt kuramını sanatsal ifade ve performansla birleştirerek, “Sanatta Geştalt Yaklaşım” adı altında bir yöntem geliştirdi.
CD kitapçığında, Emre Şen, Geştalt Yaklaşımıyla Müzik yazısında, yanız müziği çalmayı değil, bence dinlemeyi de özgürleştiriyor ve sadece o an ile bağlantı kurmamızı öneriyor:
“Geştalt şimdiki zamana odaklanan, fikirler ve bilgiden çok deneyime önem veren varoluşçu bir yaklaşımdır. Bir psikoterapi kuramı olmasının yanı sıra yaşam felsefesi veya oluş biçimi diye de tanımlanabilir. Geştalt yaklaşımıyla yaşamak tarafsızca bakıp değerlendirmeyi, seçimlerimiz konusunda daha özgür ve esnek olabilmeyi, her şeyden önemlisi ise içinde bulunduğumuz an ile temas edebilmemizi kolaylaştırır.
Geştalt yaklaşımıyla yaşamak, ‘Ben böyleyim, bu eser böyledir’ gibi cümleler yerine ‘Bu ana kendimi bırakıyorum, açığım, hayatın içimden geçmesine izin veriyorum’ gibi daha açık veya ‘Bu eserle şu anda var oluyorum, devam ediyorum’ gibi yeni olana daha açık, maceraperest, aynı zamanda da bilgi, fikir ve düşünceyi dışlamadan, bir araç olarak görüp kullanan bir varoluş biçimidir.”

GECEYE ÇAĞRI

Haberin Devamı

MEASHA BRUEGGERGOSMAN’ın CD’sinin adı “Gece ve Rüyalar” (2).
Gece kelimesinin hepimizde uyandırdığı çağrışımlar, gündüzden başlayabilir, bu bir beklentidir bazen, kimi zaman da gecenin baştan çıkarıcılığı uysallıktan canavarlığa dönüşebilir.
Sanatçı, bakın ne diyor:
“Biz güzel müzik istiyoruz, müziğin çeviriye ihtiyacı yoktur”.
Nasıl bir müzik öyleyse?
“Seksi, romantik, farklı.”
Bestelerin sözlerini aralarında Victor Hugo, Paul Verlaine gibi dünya edebiyatının ustaları yazmış.
Aşağıdaki bestecilerden, tema düşünülerek bir seçme yapılmış.
Claude Debussy, Richard Strauss, Johannes Brahms, Franz Liszt, Gabriel Faure, Henry Duparc, Havier Montsalvatge, Franz Schubert, Francis Poulenc, Francis Hime, Ernest Chauson, Manuel de Falla, Hugo Wolf.
Geceyi müzik nasıl size getiriyor, nasıl düşlerin dünyasına çekiyor, bu CD’yi dinlerken yaşayacaksınız.

* * *

Haberin Devamı

SADECE müzik dinleyin, ruhunuz arınacaktır.

(1) Emre Şen, Lila Müzik.
(2) Measha Bruggergosman, Night and Dreams, Deutsche Grammophone.

Yazarın Tüm Yazıları