Genç bestecileri dinleyerek destekleyelim

DR. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nı kazanan genç bestecilerin yapıtlarını dinledim. Yorumlamamda; Filiz Ali’nin aşağıda sözünü edeceğim yazısından yararlandım.

Ben çoksesli müziğin yaygınlaşması, ilgi oranının artması için genç bestecilere gereksinimimiz olduğu kanısındayım.

Bizim bestecilerimizi, ödül kazanan gençleri de özellikle resmi-özel kurumların seslendirmelerini öneriyorum.

Yarışmayı İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı düzenliyor.

Yarışma değerlendirmesini hem sanatçılar hem sanatseverlerin birlikte yaptığı belirtilmekte. Orkestra üyeleri ile konseri izleyenlerin ortak oyları ile sonuca varılıyor.

Birincilik Ödülü’nü kazanan Berkant Gençkal, 2002 yılında aynı yarışmada ikincilik ödülünü almış. Yapıtının adı; Suite Trakia.

İkincilik Ödülü; Kırmızı Gölgenin Sesi ile Barış Perker’in.

Fazlı Orhun Orhon’un Piyano Konçertosu da, üçüncülük ödülünü kazanmış. Bu eserin seslendirilmesinde piyanist Deren Eryılmaz Pöğün’e Gürer Aykal yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşlik etmiş.

* * *

CD kitapçığında genç bestecilerin biyografilerini, eğitimlerini, mesleki çalışmalarını okuduğunuzda, bu gençlerin donanımlı, doruğa doğru yürüyen adlar olduğunu anlayacaksınız.

Kazanan eserleri ancak bu CD ellerine ulaşan kişiler dinleyecek. Bir müziksever için üzüntü verici bir kısıtlama. Bu tür çalışmaların satılmasını, meraklısının alabilmesini isterim.

Yalnız devlet senfoni orkestralarının değil, konservatuvar orkestralarının da bu eserleri çalmalarını, dinleyicilere sevdirmelerini gönülden arzularım.

Bilinen yabancı bestecileri, bizim ustalarımızı seslendirerek, sadece bunu yaparak, çoksesli müzikte gerek ulusal gerek uluslararası alanda bir ilerleme sağlanacağına inanmam. Yeni bestecilerin ancak bu ilerlemede, tanıtımda öncü olacaklarını hepimiz bilmeliyiz.

Filiz Ali’nin "Genç besteciler özendirilmeli" (Cuma, 25 Nisan 2008, Milliyet) yazısında, bestecilerin değeri hakkındaki cümlesini yazıma alacağım:

"Her üç bestecinin de kendi yollarında giden, farklı bölgelerde başarılı yapıtlar yaratan kişiler olmaları bence genç kuşak yaratıcılık ortamı açısından çok olumlu bir gelişme."

* * *

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın, Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin gerçekleşmesi, yerleşmesi için nasıl emek verdiğini bilenlerdenim. Onun anısına böyle bir yarışmanın düzenlenmesinin de çok anlamlı olduğunu belirtmek isterim.

Bu tür yarışmaların çoğalmasını diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları