Geçmişle bugünü karşılaştırmak

ESKİ gazetelerde yüz yıl önce, elli yıl önce yaşanmış olaylarla veya gündemdeki kişilerle ilgili köşeler vardı.

Haberin Devamı

Bunların yararı o kişi veya olay üzerinden bugüne bakmayı sağlarlardı.
Hemen itiraz etmeyin, canım gerekirse internetten öğreniyoruz, demeyin. Bir kere, uzmanı, o günkü gazeteleri tarıyor, çoğunu bugünün Türkçesine aktarıyor ve devam eden sorunları böylece öğrenmemizi, değişenle değişmeyeni saptamamızı mümkün kılıyordu.
Toplumsal Tarih* dergisindeki Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay seçmelerini merakla okurum.
Örneğin nasıl eğlenirdik, bugün nasıl eğleniyoruz sorusunun yanıtını irdelemeye çalışırım. Çünkü eğlence kültürü, hem yaşama biçimimizi hem de uygarlık düzeyini imlediğinden önem veririm.
Bazen eğlence yerlerindeki silahlı olayları okuduğumda her zaman Aziz Nesin’in öyküsünü anımsarım. Ona göre eğlence konusunda, hatırımızda kalanlar, olaylı gecelerdir. Hatta bu işe korumalar katılmışsa, gece daha derin izler bırakır. Sonra birbirimize zevkle anlatırız. Eskiden, bir eğlence yerini tanımlarken, nezih bir yer sözü kullanılırdı.
8 Ağustos 1915 tarihli Tasvir-i Efkâr gazetesindeki haber hoşuma gitti.
“Kadıköy civarında Kurbağlıdere kurbunda ‘Papaz Bahçesi’ namıyla meşhur bu lâtif ve şairane koruda bayramın birinci gününden itibaren cuma ve pazar günleri ve geceleri beyefendilere ve cumartesi günleri hanımefendilere ve geceleri yine beyefendilere mahsus olmak üzere en güzide sazende ve hanendelerden mürekkep yedi kişilik bir ince saz takımı tarafından icra-yı ahenk edilecektir.”

* * *

Haberin Devamı


HAYATIN bütün renkleri iç içedir. Bunu unutmamalıyız. Hepimiz siyasetin tekdüze ritmine kendimizi kaptırıp yaşamın güzelliklerinden de vazgeçmemeliyiz.
Siyasetçiler de siyaseti yazanlar da hayatın siyasetten ibaret olmadığını hatırlamalı, zaman zaman vatandaşlara bunu hatırlatmalılar.
Gerçi karamsar olmaya da gerek yok, herkes tatil beldelerinde tatilini yapmaya devam ediyor, aynı zamanda hareketli gündemi takip ediyor. Gündem dolayısıyla tatilin zevki değer kaybediyor mu, onu bilemem.
Yazın gündüzleri bahçelerde, Türk müziği konserleri vardı, matineler yapılırdı. Şimdi her şey geceye kaydı. Belki de şehirler boşaldığı için artık “Papaz Bahçesi” müşteri bulamıyor.
Başka açıdan bakınca. Bağ gibi yeşil alan kaldı mı ki?
AVM’lerin her yeri kapladığı bir dönemde, bağ bahçeden söz etmenin bir anlamı yok galiba.


* * *

Haberin Devamı


HAYATI ertelemeyin, günübirlik sorunların yanında yaşamı ihmal etmeyin.

-----------------------------

(*) Toplumsal Tarih, 260, Ağustos 2015.

Yazarın Tüm Yazıları