Paylaş
Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası besteyi seslendirmiş.
Solistler: Burcu Karadağ (ney), Hakan Güngör (kanun), Aykut Köselerli (kudüm, bendir, darbuka).
Bir Türk bestecisinin İstanbul Senfonisi bestelemesi, bence estetik bir sorumluluktur.
Bu kentin tarihini, yaşamını notalarla da ifade etmek, bu şehri seslendirmektir. Şehrin güzelliklerini bir de müzikle tanıtmaktır.
Senfoniyi dinlerken, tarih içinde bir İstanbul gezisi yapacaksınız. Semtlerin ezgisel öyküsünü öğreneceksiniz. Bestenin bölümlerini, okuduğunuzda dinleme isteğinizin artacağından hiç kuşkum yok.
Bölümler şöyle.
“İstanbul Senfonisi” / Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası / Şef: Gürer Aykal
“Hezarfen”, Ney ve Orkestra İçin Konçerto / Şef: Dan Ettinger
DVD; “İstanbul Senfonisi” Konser Kaydı / Yönetmen: Şafak Taner
“İstanbul Senfonisi” Belgeseli / Yönetmen: Anıl Çelik
“Hezarfen, Ney ve Orkestra İçin Konçerto” Belgeseli / Yönetmen: İdil Dizdar
Kitapçığın ilk sayfasında, adeta bestenin gerekçesi yazılmış: “Orhan Veli şiirlerinden, Nâzım Hikmet’ten bildiğimiz o güzel İstanbul’u, şairlerden, edebiyatçılardan, ressamlardan bildiğimiz o güzel şehri tasvir etmek, onun doğallığına varmakla ilgili bir şey bu.”
FAZIL SAY gerek Türk müziğini, gerek halk müziğini unutmuyor, kendi bestelerinde hatırlatmalarda bulunuyor. Bir Türk bestecisinden beklediğim bir yöntem ve anımsatma. Kullandığı Türk müziği enstrümanları, bestenin bize aidiyetini kuvvetlendiriyor. Onların ses çağrışımları olmasa, İstanbul Senfonisi, kulaklarda eksik bir yankı bırakırdı.
Dini olanla olmayan motiflerin, ses renklerindeki fark beni çok etkiledi.
İstanbul’un bütün özelliklerini ancak bir Türk bestecisi böyle sese dökebilirdi, dedim Fazıl Say’ın İstanbul Senfonisi’ni dinledikten sonra.
İstanbul’da yaşayanlar özellikle, ama herkes bunu dinlemeli.
FAZIL SAY’ın CD’sinde dinlediğim Burcu Karadağ’ın Neyzen CD’si, genç bir neyzenin başarısını gösteriyor. Karadağ, enstrümanının özelliğini, yerini bilerek çalanlardan. Senfoni’deki iyi icrasını ayrıca belirtmeliyim.
Neyzen’in kapağında şu yazı da yer alıyor: “La Musique Soufie de Turquie”.
Karadağ’a eşlik edenler -ya da birlikte icra edenler de- enstrümanlarının ustaları: Kemençe/Derya Türkan, Kanun/Turgut Özüfler.
CD’nin iç kapağındaki yazıdan bir cümleyi, sazı üzerine duygularını yansıttığı için okumanızı istedim. “Hiç inanmadan, hiç hissetmeden, hiç hasret çekmeden neyzen olunmaz.”
HAFTA sonu, yaşadığınız şehrin sesini dinleyin.
Fazıl Say / İstanbul Senfonisi-Hezarfen Ney Konçertosu / AK Müzik.
Burcu Karadağ / Neyzen, La Musique Soufie d Turquie / MegaMüzik.
Paylaş