ÖNCE size bir soru.CD almak için, mağazaya girip kendi zevkinize göre mi seçersiniz?
Yoksa daha önce, müzik dergilerine, başvuru kitaplarına bakıp bir liste düzenledikten sonra mı müzik mağazasına girersiniz?
Aman, yazımın başında belirteyim: Söz konusu klasik müzik.
Zevk işlerini tesadüfe bırakanlardan değilim. Uzmanlığa da taparcasına saygı duyarım.
Öyleyse ben ikinci takımdanım.
Size de bizim takıma katılmanızı tavsiye ederim. Çünkü icrası başarısız, tekniği kötü bir CD’yi alırsanız, eski deyişle hem nakdinize hem vaktinize yazık olur.
Elimdeki üç kitabın sayfalarını karıştırıyorum.
Biri Penguin Compact Disc ve DVD Rehberi (Penguin Guide to Compact Discs & DVDs), ikincisi Üner Birkan’ın Dinleyicinin El Kitabı, üçüncüsü Ted Libbey’in Klasik Müzik Dinleyicisinin Ansiklopedisi (The Listener’s Encyclopedia of Classical Music).
GÜNCEL BİR SEÇİM DENEMESİ
İÇİNDE bulunduğumuz yıl Mozart’ın doğumunun 250., Şostakoviç’in doğumunun 100. yılı.
Diskoteğinizi şöyle bir gözden geçirmişsinizdir, iki bestecinin eserlerinden eksik olanları tamamlamak arzusu duyuyorsunuz.
Biraz daha derine inin. Yeni başlayanlar için, besteciyi tanımak, besteler ve icralar hakkında bilgi almak isteyenler, hemen kitaplardaki bu iki bestecinin sayfalarını açacaklardır.
50 yıldır müzik yazıları yazan, üniversite günlerinden beri müziği dinleyen ve dinlenmesini sağlayan Üner Birkan’ın kitabında Mozart bölümü tam 38 sayfa, yaşamı, besteleri üzerine özlü bilgiler verilmiş.
Şostakoviç ise 12 sayfa.
Klasik Müzik Dinleyicisinin Ansiklopedisi’nin başında Leipzig Gewandhaus Orkestrası’nın Seneca’dan aldığı bir mottosu var:
"Eğlenmek (zevk almak) ciddi bir iştir."Can Yücel’i sevgiyle anarak şöyle de çevirebiliriz: "Eğlenmek şakaya gelmez."
Bilgi veren kitaplar bile artık, pazarlama kelimesini unutmuyorlar, bu sözlüğün arka kapağında bakın neler yazılı:
Siciliana nedir?
Boulanger kardeşler kimdir ?
Haydn niçin önemlidir?
Stravinski neden bu kadar etkilidir?
Libbey’in kitabının bence en önemli, en işlevsel yanı, besteciler, eserleri, müzik terimleri üzerine bilgi verdikten sonra, Tavsiye Edilen Albümler başlığı altında, o bestecinin icralarına yer vermiş olması. Böylece besteciyi, bestesini öğrendikten sonra hangisini dinleyeyim sorusunun yanıtını da veriyor.
Dilerim, Üner Birkan da kitabının yeni baskılarına böyle bir bölüm eklesin.
Birkan’ın, kitabının sonunda yer alan Terimler Sözlüğü’nün de yararlı olduğunu vurgulamalıyım. Türk Bestecilerinin Diskografisi’ne bir bakın, bulduklarınızı mutlaka alın. Dileğim, Birkan’ın yeni baskılara yabancı bestecilerin de seçkin icralarını eklemesi.
* * *
SANATIN bütün türleri gibi müzik de öğrendikçe sevilir.