‘Eğer piyango zengini olsaydım...’

YILLAR önce müziklerini Jerry Bock’un bestelediği, şarkı sözlerini Sheldon Harnick’in yazdığı ‘Damdaki Kemancı’ adlı müzikaldeki meşhur şarkının sözleri hepimizin dilindeydi: “Ah bir zengin olsam...”

Haberin Devamı


Müzikal, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından 14 Ekim 1969 tarihinden başlayarak Büyük Tiyatro’da sahnelenmeye başlamış, başrolü Tevye’yi Cüneyt Gökçer üstlenmişti.

 

Bir müzik dergisi*, bu başlık altında, müzisyenlere sormuş, eğer yılbaşı çekilişinde size 10 milyon pound (44.1 milyon TL) çıksa ne yapardınız?

 

Televizyonlarda muhabirler, yılbaşı çekilişi öncesi, rastladıklarına sorarlar, çok kimse de hayallerinden söz eder. Gerçi kazanmadan önce söylenenle kazandıktan sonraki uygulamalar çoğu zaman birbirine uymaz ama olsun. Hayallere engel yok...

 

Bazı müzisyenlere bu soru sorulmuş ve bakın soruyu nasıl yanıtlamışlar.

 

Haberin Devamı

Tasmin Little’ın (kemancı) hayalini çok beğendim. Sanırım Jules Verne’in ‘80 Günde Devriâlem’ini unutmamış. Onu gerçekleştirmek istiyor. “80 günde 80 konser veririm, fantastik müzisyenleri de yanıma alırım, öyle yerlere gitmek isterim ki, şimdiye kadar hiç canlı müzik dinlememiş olsunlar.”

 

Sir James Galway (flütçü): “Çocuklara okullarda klasik müzik öğretmek isterim. Bir flüt sınıfı kurma hayalini gerçekleştiririm. U2, Beatles ya da Pink Floyd gibi gruplardaki müzisyenlerin çoğu teoriyi okulda öğrenmiştir. Yetenekli gençlere flüt armağan etmek de tasarılarım arasında” demiş.

 

Ailish Tynan (soprano) ise İrlanda’da bir opera kurmanın en büyük hayali olduğunu söylemiş. Gerekçesi ise önemli. “Böylece, İrlandalılar genç şarkıcıları dinlerler.” Ulusal bir özlem. Ben de katılıyorum bu isteğe.

 

Christophe Rousset (klavsenci, şef): Onun düşüncesini gerçekleştirmek mümkün mü? Bilemiyorum. İsteğine bir bakın sonra karar verin.

 

“Benim rüyam her yıl Covent Garden’da bir Fransız operası yönetmek. Çünkü onların Fransız operasının Berlioz’un Les Troyens, Debussy’nin Pelleas et Melisande ya da Bizet’nin Carmen operasından ibaret olmadığını öğrenmeleri gerekir.”

 

Haberin Devamı

Düşünüyorum da bizim bestecilerin operaları da yurtdışında temsil edilse, ne kadar mutlu olurdum. Uluslararası tanıtmanın önemini bildiğinden, parasının bir bölümünü bu işe harcayacak insana şimdiden saygılarımı sunarım.

 

James Rhodes (piyanist): Önce kendine ihtiyacı olan bir Steinway B piyano alacakmış. Her çocuğa bir enstrüman öğrenme fırsatının verilmesi kanaatinde.

 

Julian Lloyd Webber (çellist) ise bütün okullara müzik dersi koyacakmış.

 

Ünlü kişilerin okulları ziyaret etmesini de sağlayacakmış.

 

* * * 

 

VERİLEN cevaplara bakınca, müzisyenlere meslekleriyle ilgili ne yapacaklarını sordukları aşikâr. Yoksa belki kişisel başka harcamalardan da söz edeceklerdi. Ama insan ister istemez düşünüyor, bizim müzisyenlere sorsalar ne cevap verirlerdi diye. Yanıt hemen kendini çağırıyor: Bir dokun bin ah işit sözü hemen belleğime düşüyor.

 

Haberin Devamı

Şahsen, büyük ikramiye bana çıkmış olsaydı: Bir konser salonu yaptırırdım. Bir opera salonu yaptırırdım. Radyo ve televizyonlarda müzik programlarının sponsoru olurdum. Öğrencilere müzik eğitimi verirdim.

 

Onların yanıtlarıyla bizim yanıtlarımız arasındaki farkı şıpınişi sıralamak istedim.

 

* * * 

 

ŞİMDİ bize düşen, büyük ikramiye hayalleri kurmadan, müziğe ve sanata gerekli yatırımı yapmak...

 

(*) BBC Music, Christmas 2016.

Yazarın Tüm Yazıları