Paylaş
Bir otelde yapılan tören ve akşam yemeğinde de ödüller bu yılın kazananlarına verildi. Bir ödülün 22 yıldır kesintisiz devam etmesi, onun artık gelenekselleştiğini gösterir. İtibarına değinmiyorum bile!
Bu yılın “En İyi Ödülleri” kimlere verildi?
Yılın Telif Kitabı, Faruk Duman–Köpekler İçin Gece Müziği romanıyla, Yılın Çevirmen Ödülü, Ülker İnce–Oscar Wilde/Dorian Gray’in Portresi (açıklamalı özel baskı) çevirisiyle, Yılın Polisiye Kitabı, Algan Sezgintüredi–Maktulün Şansı kitabıyla ve Suphi Varım–Karanlıkta İki Ceset kitabıyla bölüştüler, Yılın En İyi Gastronomi Kitabı, Saadet Özen–Çukulata/Çikolatanın Yerli Tarihi kitabıyla ödüle değer görüldüler. Mehmet Yaşin, Gastronomi Emek Ödülü’ne, Osman Aysu ise Onur Ödülü’ne değer görülürken, Yılın Yayınevi Ödülü’nü bu yıl Sel Yayıncılık aldılar...
* * *
MEHMET YAŞİN, Anadolu’nun kentlerini, ilçelerini dolaşarak, bize bizim olan lezzetleri tanıtıyor yıllardır. Ben İstanbul dışında nereye gidersem gideyim, mutlaka onu arayıp gitmem gereken lokantayı sorarım.
İstanbul’un lüks lokantaları hakkındaki birbirinin tekrarı yazılardan usanan biri olarak –ki oralarda yemek yemiyorum– onun programlarını zevkle seyrediyorum. Bir de öyle iştahla tanıtıyor ki, gösterişli aldatmacalardan bizi koruyor. Çikolata seven biri olarak Saadet Özen’in kitabı elbet benim için bir başucu kitabı olmuştu. Çocukluğumda belli markalar vardı, şimdi seçim zenginliği çikolata severler için önemli bir gelişme.
Algan Sezgintüredi, polisiye edebiyatın özgün imzalarından. Vedat Kurdel ve ortağı Tefo (Tevfik Dağdelen) ikilisinin maceralarını anlattığı serisi beşinci kitaba ulaşmış durumda. Yani ödülü çoktan hak eden bir isim. Ödülün, onu, daha geniş kitlelere ulaştıracağı kanısındayım. Suphi Varım da türün özgün okur kitlesi olan imzalardan.
Sel Yayıncılık adına İrfan Sancı ödülü aldı. Sel Yayıncılık yıllardır çizgisini bozmadan, hatta her sene daha da üstüne koyarak yi kitaplar yayınlıyorlar. Gerek telif ve son yıllarda ilk kitap/yeni imzalar, gerek çeviri konusunda Türk okurunun ihmal etmemesi gereken kitaplar yayımlıyorlar. Son yıllarda yayımladıkları kitaplar sebebiyle, adları “yargılanma” konusuyla birlikte anılıyor, ne yazık. Zira davalara harcamak zorunda kaldıkları mesaiyi kitaplara harcayacakları zaman bizi daha iyi kitaplarla buluşturacaklarına inancım sonsuz. Osman Aysu, ilk kitabını Altın Kitaplar’a getirmişti. Yayımlanmasına karar vermiştik. Kendisinin ilk kitabının yayımlanmasında rolüm olduğu için ayrıca mutluyum.
Ülker İnce, iyi ve usta bir çevirmendir! Yıllardır, çevirileriyle bizim bilgi ve edebiyat dünyamızı zenginleştirdi. Çevirinin bilgi ve birikimle yapılabileceğini ispatlayan isimlerden. Şimdi de Dostoyevski üzerine bir kitabın çevirisiyle meşgul. Faruk Duman, artık rüştünü ispatlamış, üslubu ve içeriği ile genç kuşağın iyi bir temsilcisi. Köpekler İçin Gece Müziği onun edebiyat anlamında varmak istediği noktaya bir adım daha yaklaştığının ispatı. Gerçekten geçen yılın en iyi kitaplarındandı.
Ödül yemeğinde, uzun süredir görüşmediğim dostlarımla da özlem giderdim.
Onların başında Ahmet Örs geliyor, Hürriyet’te uzun süre birlikte çalıştık, yazı konularımı karşılıklı tartışır karara varırdık, bana daima yaratıcı önerilerde bulunurdu. Erol Üyepazarcı, popüler roman üzerine bir kitap hazırlıyormuş, her zaman zorun peşine düşer zaten! Polisiyeyi seven bir araştırmacı olduğundan belki de, bir tür edebiyat hafiyeliği yapıyor. Didem Demirkent ile yılların okyanusunda kulaç attık, ödülü sürdürmesini takdir ediyorum.
* * *
HER ödül, kitabı, yazarı kitlelere ulaştırırken ödül kazanan isimler de o ödülün niteliğini arttırır. Daha uzun yıllar devam etmesi dileğiyle...
Paylaş