Demirel ile Erdoğan'ın buluştuğu örnek

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın bir konuşmasında adı geçtiği için Onuncu Yıl Marşı yeniden gündeme geldi.

Başbakan, 10. Yıl Marşı'na bir göndermede bulundu:

‘‘Demir ağlarla ördük dediler. Ne ördünüz laftan başka, ama bak biz örüyoruz.’’

Bir kez daha anımsatayım.

Onuncu Yıl Marşı'nın güftesini Faruk Nafiz Çamlıbel ile Behçet Kemal Çağlar birlikte yazdı, Cemal Reşit Rey besteledi.

Cumhuriyet'in 75. yılında Kültür Bakanlığı'nın açtığı yarışmaya 199 güfte katıldı, seçiciler kurulu hiçbirini beğenmedi, ben de ‘‘Neden yeni bir marş arıyoruz’’ (Hürriyet, 24 Nisan 1998) yazımda, ‘‘Onuncu Yıl Marşı Cumhuriyet Marşı Olsun’’ önerisinde bulunmuştum, sevgili gazeteci dostlarım da bu öneriye katıldılar ve eski Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın çabasıyla bu önerim kabul edildi, gerçekleşti.

Böylece Onuncu Yıl Marşı'nın adı resmen Cumhuriyet Marşı olarak tescil edildi. Resmi adı budur.

Yeni adıyla yazacağım bundan sonra.

* * *

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yasaklı döneminde Taksim Toplantıları'nda, cumhuriyet dönemi ekonomisi üzerine bir konuşma yapmıştı.

O konuşmada, ekonominin gelişimine örnek verirken, o da Onuncu Yıl Marşı'na gönderme yaparak, o zaman gerçekten anlatılacak kadar değildi ekonomik durumumuz, kendine özgü üslubuyla, ‘‘Eğer olsaydı iki şair bunu da mutlaka yazardı,’’ demişti.

Demiryollarına cumhuriyetin ilk dönemindeki yetkililerin bakışıyla sonraki hükümetlerin bakışının karşılaştırmasını elbette işin uzmanlarına bırakıyorum ama ben bir yolcu olarak demiryollarının ihmal edildiği, kara yollarına ağırlık verildiği kanısındayım. Kişisel kanaatim.

Cumhuriyet Marşı'nın bütün göndermelere kaynaklık etmesi, bu marşın hálá yaşadığının göstergesidir. Bir ulusun yeniden doğuşunu simgeleyen bu marş, hiç kuşkusuz etkisini her kuşakta, özellikle genç kuşakta göstermektedir.

Birçok toplantıdan sonra, coşkunun doruğa çıktığı anda, herkesin bir ağızdan söylediği Cumhuriyet Marşı'dır, çünkü herkes onun güftesini de bestesini de ezberlemiştir. Çünkü bir zaferin ortak sesidir. Ona güdümlü ve eleştirel yaklaşımı hoş görmem.

Cumhuriyet Marşı gibi marşlar, marş türü olmanın çok ötesine geçmişlerdir. Onun için de onun sadece bir ekonomi dipnotu olarak görülmesini doğrusu garip karşıladım.

Süleyman Demirel'in göndermesi, ekonomik durumun özetlenmesiydi ama Recep Tayyip Erdoğan'ınki bu kapsamı aşıyor.

* * *

CUMHURİYET MARŞI, Kurtuluş Savaşı'nın bütün tazeliğiyle belleklerde yaşadığını ispatlıyor.
Yazarın Tüm Yazıları