GEÇEN cumartesi akşamı saat 19.30’da Galatasaray Lisesi karşısındaki Beyoğlu Hanı’nın ikinci katında piyanist Hande Dalkılıç’ın resitaline gittim.
Bina 1892 yapımı, önceleri Azaryan Ailesi’ne aitmiş, 1924’te Nadi (Abalıoğlu) ailesinin mülkiyetine geçmiş, Doğan Nadi bir süre burada oturmuş. Binanın restorasyonunu şair, mimar Cengiz Bektaş yapmış, eski duvarlara, tonozlara, tavanlara ulaşabilmek için 60 kamyon moloz çıkarmışlar.
Piyanist, öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Onay’ın yönetimindeki Onay Sanat Sergi ve Konser Evi’nin şirin, şık, kadifeli 100 sandalyenin bulunduğu şömineli salonu, insanı müziğin içine çekiyor. Sanatçı sanki evinizde çalıyor.
Resitallerin, konserlerin süresi genellikle bir saati aşmıyor, resitalden sonra da, alkollü ve alkolsüz içki sunuluyor, bir masanın üstünde de, sanatçının CD’lerini buluyorsunuz, onları satın alabiliyor, sanatçı ile sanatı, repertuvarı üzerine, içkinizi yudumlarken konuşabiliyorsunuz.
Konservatuvar öğrencileri müzik DVD’lerini arkadaki küçük salonda parasız izleyebiliyor.
Beyoğlu’nda Ses ve Rengin Oluştuğu Yer: Onay Sanat’ta sadece müzik dinlemiyorsunuz, sergi açabilir, şiir günleri düzenleyebilir, söyleşinizi burada yapabilirsiniz, bu etkinlikler için kiralayabilirsiniz de.
Konserler, resitaller için 25 YTL, öğrencilerden 15 YTL alınıyor, yetenekli gençlerin ilk konserleri ücretsiz.
ERSİN ONAY’IN YÖNETİMİNDE USTALIK KURSLARI
BİLKENT Müzik Bölümü eski yöneticilerinden, İKSV’nin de bir süre genel yönetmenliğini yürüten Ersin Onay’ın Batı klasik müziği öğrenimi yapan genç kuşakların dışarı açılmaları konusunda söyledikleri ilgimi çekti:
"Eskiden gençlerin katıldığı uluslararası yarışmalarda bir dönem Ruslardan korkulurdu, daha sonra korkulan Japonlardı, şimdi Türklerden korkuyorlar. Birçok yarışmacıyla konuştum, Türkler varsa biz katılmayalım, dediler."
Dünyadaki tanınmış müzik festivallerinde söyleyen, çalan, ünlü, A sınıfı orkestralarda çalışan adlardan da söz etti, Ersin Onay.
Onay Sanat’ta bu ay içinde iki tane de Ustalık Kursu (Master Class) düzenlendi.
5 ile 7 Mayıs 2006 arasında Nusret İspir’in Klarnet Ustalık Kursu, 12 ile 15 Mayıs arasında da Mahir Çakar’ın Korno Ustalık Kursu gerçekleştiriliyor. İki sanatçının da biyografisini okuyunca, müzikteki önemlerini anlarsınız. Geçen yaz düzenlenen ünlü flütçü E. Pahud’un Ustalık Kursu’na tam 100 kişi katılmış.
Hande Dalkılıç, iyi solistlerimizden biri. Yurtiçinde ve dışında resitaller ve oda müziği konserleri veren Dalkılıç, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde öğretim üyesi.
* * *
YAZIMI yazarken bir yandan da Hande Dalkılıç’ın üç önemli CD’sini dinledim.