Paylaş
ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Turkcell'in ortak projesi Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları, kalkınmada öncelikli yörelerimizdeki 27 ilin kırsal kesiminde, okuma azmi ve kararlılığı gösteren 5000 kız öğrenciyi kapsıyor.
Eğitim projesinin içinde Devlet Bakanı Hasan Gemici, ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ve Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan bulunuyor.
Gönderdikleri CD-ROM'da kız öğrencilerin söylediklerinden bölümler, orada kızların geleceğini, yerlerini yeniden düşünmemizi gerektirecek kadar acıyla, hüzünle ve yarına umutla dolu.
Erkeklere ilgi gösterildiğinden, kızların ikinci planda kaldığından yakınıyorlar... Daha öğrencilik dönemlerinde.
'Pervari Lisesi'nde iki kız öğrenciyiz, diyor genç kız öğrenci. Azınlıkta olmanın ezilmişliğini dile getiriyor.
Öğrencilerin çoğu, geleceğe dönük projelerinden söz ediyorlar. Hepsi de eğitimsizliğe yazgılı kızlar kervanına katılmamak için, olağanüstü fiziki ve ruhi çaba gösteriyorlar.
Ailelerine yük olmaktan öylesine korkuyorlar ki, bu hem itici hem de sindirici güç olarak ruhlarında yaşıyor.
Aksine onlar ailelerini kalkındırmayı, onları da eğitimleri aracılığıyla aydınlatmayı amaçlıyorlar.
* * *
CUMHURİYET rejimi, kızlara, kadınlara haklar verdi, oy atmalarını sağladı. Peki eğitimleri için gerekli düzeni kurabildi mi ?
Kırsal kesimdeki kızların başına gelenleri gazetede okuyunca hala aşiret düzeninin kurbanları olduğunu gözlemliyoruz.
Bilgiye ulaşmalarını ya aileleri ya da ekonomik güçsüzlük engelliyor.
Kağıt üstünde verilmiş haklar, hayata geçmeyince onların kaderleri değişmiyor.
Burs alacak öğrencilerden bu projeyi yürütenlerin de bir istekleri var:
'Annelerini aile planlaması uygulamalarına kayıt ettirmeleri ve kendilerine her yıl gönderilecek kitapları okuyarak özetini çıkarmaları istenecek. Öğrenciler ayrıca, yaz aylarında Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenecek 10 günlük Halk Sağlığı ve Aile Planlaması kurslarına da katılacak.'
Böylece o öğrenciler, analarının daha iyi, daha insanca bir yaşama adım atmaları için ellerinden tutacak.
Kitap okuyarak başka kızların da okula gitmelerini savunacaklar. Kazandıkları yurttaşlık ve insanlık onurunu başka kuşaklara da aşılayacaklar.
Burs alan öğrenci kızların mektuplarını okurken, gerçekten, genç öğrencilerin ancak kırsal kesimde körelerek değil, okuyarak cumhuriyet ışığını alınlarında hissettiklerini anlayacaksınız.
Bazı mektuplardan bir kaç satırı yazıma alıyorum:
Ben Hediye Yüksel, Bingöl'de doğdum. Biz 5 kardeşiz ben en küçükleriyim, okuyorum. Abilerim ve ablalarım okulu bıraktılar ama ben okumayı düşünüyorum.
* * *
Ceylán Atilla eşitsizlikten yakınıyor:
'Ailem ile ilgili sorunlarım var. Ailemizde genellikle erkek çocuklarına önem veriliyor. Tabii bu da bana kızların hiç bir şeye hakkı yok gibi geliyor.'
Bütün mektuplar teşekkürle bitiyor.
* * *
KIZLARIN eğitimi için yapılan her girişim beni mutlu ediyor.
Hele bu kırsal kesime yönelikse mutluluğum katlanıyor.
Paylaş