Paylaş
YARIN (23 Mart 2015 Pazartesi) İstanbul Üniversitesi Kongre Merkezi’nde saat 10.00-17.00 arasında “I. Toktamış Ateş Öğrenci Çalıştayı” gerçekleştiriliyor.
Çalıştayı İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrenci Kulübü (SUİK) düzenliyor.
Toktamış Ateş de bölümün kurucularındandı.
Bu yılın konusu “Küreselleşme” olarak belirlenmiş.
Çalıştaya 100’den fazla başvuru yapıldı.
Konuşmaların yanı sıra Toktamış Ateş belgeseli gösterilecek ve adına bir sergi açılacak.
Çalıştayda düzenlenecek oturum başlıkları ve oturumlarda değerlendirilecek konular sırasıyla şöyle:
Fatih Portakal’ın başkanlığını yapacağı Medya ve Siyaset konulu oturumda, Şiddet Sarmalında Medya Etkisi, Medyanın Tarafsızlık Sınavı, Dış Medya’nın Türkiye’ye Yaklaşımı konuları...
İrfan Çiftçi’nin başkanlığını yapacağı 21. Yüzyılda Küreselleşme başlıklı oturumda, Küreselleşme Sonrası Demokrasi Denemeleri, Küreselleşen Dünyada Ekonomi Gelişmeleri, Yükselen İslam Karşıtlığı (İslamofomi) konuları...
Hakkı Caşın’ın başkanlığını üstlendiği Yeni Dünya Düzeninde Avrasya başlıklı üçüncü ve son oturumda ise Rusya Eksenli Avrasya Analizi, Çin Eksenli Avrasya Analizi, ABD Eksenli Avrasya Analizi konuşulacak.
* * *
TOKTAMIŞ ATEŞ, hem büyük bir hocaydı hem de güvenilir bir dost.
Dostlarının söylediği gibi Tokta, Türkiye’de siyasal çaprazlar içinde, doğru yerde duran bir aydındı. Hiçbir tarafa meyletmedi, ama Atatürk’ün kurduğu modern Türkiye’nin de en inançlı, en bilinçli savunucularından biri oldu.
Öğrencileri ondan çok şey öğrendiler, sadece bilimsel açıdan değil, dürüstlük ve bilerek savunma özelliğini de.
Öğrencilerin hocalarını anmaları, yalnız bir vefa borcu değildir, öğrendiklerinin kaynaklarını kendinden sonraki kuşaklara da iletmeleri özelliğini taşır.
Anmalar her zaman yinelediğim gibi, yeniden okumaları çağrıştırır. Kitapların yeniden düşünce gündemine gelmesini mümkün kılar.
Onun gibi aydınların düşünceleri, saptamaları bugünün ortamında bence çok daha fazla değer kazanmıştır. Kutuplaşmanın nelere mal olduğunu bilenler, bunun çözümü için Toktamış Ateş’in kitaplarında geçerli öneriler bulacaklardır.
Onu yakından tanımak için de Fahri Aral’ın hazırladığı, “Suriçi’nde Bir Yaşam: Toktamış Ateş’e Armağan” (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları) kitabını da okumalıdırlar. Onu yakından tanımak, kişiliğini öğrenmek için hiç kuşkusuz kütüphanede bulunması gereken bir toplamdır.
* * *
ÇALIŞTAYIN verimli geçmesini dilerim, sevgili bir dostumuzu unutmadıkları için de öğrencilerine, düzenleyenlere teşekkür ederim.
Paylaş