AYDIN DOĞAN VAKFI ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI'nın 20'nci yılı için bakın Latif Demirci ne demiş?
‘‘Artık yirmi yaşına geldiğine göre askere gidebilir.’’
Haklısın sevgili Latif, bence tezkere de bırakır. Bu yarışmanın 20 yılını izleyenlerden, tanıklarından biriyim.
Yarışmanın hoş bir öyküsü var...
Orhan Birgit bir gün Erol Simavi'ye gidiyor,babası Sedat Simavi'nin karikatürist olduğunu hatırlatarak, uluslararası bir karikatür yarışması önerisinde bulunuyor. Erol Simavi, kabul ediyor ve bugün zirveye yerleşen yarışma böyle başlıyor.
Hürriyet'i aldıktan sonra Aydın Doğan da bu yarışmayı sürdürüyor, geliştiriyor.
Ben komplekssiz patronlara sevgi ve saygı duyarım. Çünkü, benden öncekileri unutun, unutturun duygusunun sığlığına düşmezler.
Aydın Doğan iyi biliyordu ki, büyük müesseseler süreklilik ilkesine sadık kaldıkları oranda büyürler, inandırıcılık kazanırlar.
Bu yarışma artık dünya karikatür tarihindeki yerini aldı.
* * *
YİRMİ yıldır bunu başarıyla gerçekleştiren, her yıl en seçkin jüriyi toplayarak bize dünya karikatürünün iyi örneklerini sunan Orhan Birgit'e teşekkür ediyorum. Karikatür sanatı adına da...
Orhan Birgit, Antalya'da Falez Otel'deki sergi açış konuşmasında; bu yarışmaya evladım gibi bakıyorum, demiş. Sevgili Birgit, öyle bakmasaydınız, bunca özeni, buncu tutkuyu gösteremezdiniz ki...
20 Yılın En İyi 10 Karikatürü'nü gördüm dünkü Hürriyet Cumartesi'de. Güncelin, o zamanın yargıları, zevkleri birbiri içinde erimiş.
Anımsadıklarıma bakıyorum, benim için hálá geçerli kalitede, eskimemişler.
Birinciliği terör konulu karikatüre vermişler. Bugünün dünyasında insan kimliğiyle, jüri üyesi olmasak da oyumuzu ona verirdik.
Bir trajediyi, soğukkanlılıkla karşılayanların çizgisi.
20 yılın başarı grafiğinde kimlerin adı var? Kimler bunu zirveye taşıdı?
Aramızdan ayrılan dostları anarak başlamalı. Şiir üzerine konuşmalarını her zaman anımsadığım Ali Ulvi, kendine özgü ironisiyle Nehar Tüblek, konuşmasını daha çok çizgiye bırakan ama zevkli söyleşilerini dinlediğim Turhan Selçuk, dünya karikatür coğrafyasının topoğrafyacısı Semih Balcıoğlu.
Yirmi yılın yolculuğunda yarışmanın hep önde gitmesini sağlayanlar.
Karikatürün meraklıları, eleştirmenler, sosyologlar size ilgi çekici bir öneride buluncağım.
Her yıl yarışmaya katılan karikatürlerin kataloğu yayınlanıyor, onları inceleyerek 20 yılın siyasal, toplumsal tarihinin ipuçlarını bulmak mümkün.
Elbette önce çizginin gelişimini.
* * *
YİRMİ yılın sevincine tanıklık da, yaşamımın güzel anılarından biri.