Paylaş
Bu kitabı okuduktan sonra, ‘taşeron’un ne anlama geldiğini, neden insanların ısrarla ‘iş cinayeti’ dediğini daha iyi anlayacaksınız.
İş cinayetlerini günlük gazetelerde kısa bir haber olarak okuyup geçiyoruz çoğumuz. Bir yıl içinde bunların nerelerde, ne kadar işçinin canına mal olduğunu sayısını unutuyoruz.
Hangi işkollarında daha çok işçimiz ölüyor, onların davasının seyri gazetelere yansıyor mu?
Biz bu davaları takip edebiliyor muyuz, kamuoyu bilgilendiriliyor mu?
Ne yazık ki bu soruların yanıtı, hayır! Kocaman bir hayır!
Kitabın ilk sayfasındaki ithaf şöyle:
“İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin ve 2009’da yaşamını yitiren Davutpaşa Davası avukatlarından Kâmil Kirman anısına, işçi ailelerinin adalet mücadelesinin emektarlarına...”
Adalet Arayana Destek Grubu imzalı Sunuş’tan bir bölüm kitabın hayati önemini yeterince açıklıyor: “2012 yılı almanağını ‘böyle bir almanağa bir daha ihtiyaç duyulmamasını umut ediyoruz’ diye temenni ederek sonlandırmıştık. 2013’te en az 1235 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Üstelik almanakta yer alan bu tabloya ulusal basına haber olmayanlar ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmiş işçi kardeşlerimiz dahil değil!
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tespitlerine göre, çalışma kaynaklı can kayıplarının % 14’ü ‘iş kazası’ olarak nitelenen akut durumlar, % 86’sı ise meslek hastalıkları kaynaklı.”
Adalet Arayan İşçi Aileleri imzalı Ailelerden başlıklı yazı, ailelerin acılarını dile getiriyor: “Bizler, iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin adalet arayan yakınlarıyız. Başına gelmedikçe, ateş kendi ocağına düşmedikçe, ülkemizde her gün 5 ila 8 işçinin hayatını kaybettiği gerçeğinin maalesef farkında olmuyor insan. Sevdiğinin, canının ciğerinin ekmek parası peşindeyken hayatını kaybetmesinin kederini, acısını, öfkesini tahmin de tahayyül de edemiyor. İş cinayetlerinin ‘kaza’ olarak nitelenmesinin, ölümlerin ‘kader’ denilerek kaçınılmaz ve önlenemez addedilmesinin insanı nasıl yaralayacağını düşünemiyor.”
* * *
KİTABIN bölümlemesi, önemini bir kez daha vurguluyor.
Önce ay ay 2013 İş Cinayetleri Raporu yer alıyor. Sözde kazaların tek tek dökümü yapılıyor...
Daha sonra sırasıyla, “İş kazası” durumunda ne yapılmalıdır?, “Meslek Hastalığı” nedir?, Ailelerin Adalet Mücadelesinden Kesitler, Vicdan ve Adalet Nöbeti ve son olarak Sektörden Röportajlar bölümüyle sona eriyor.
İş Kazası durumunda ne yapılmalıdır bölümü, sosyal ve hukuki anlamda öğretici nitelik taşıdığı için dikkatle okunmalı.
Ailelerin Adalet Mücadelesinden Kesitler ise yapılan mücadele konusunda örnekler sunarken, yapılması gerekene dair de fikir veriyor...
Almanak ay ay, gün gün işçi cinayetlerini veriyor. Gerçekten de bunları bir arada görmek, durumun vahametini bütün korkunçluğuyla bize belgeliyor.
2013’teki ölüm sayısı itibariyle Avrupa’da ilk sıradayız.
Ne demeli bilemiyorum...
* * *
BU almanağı hepimiz masamızın üstünde bulundurmalıyız. Çünkü ülkemizde insana, emeğe, emekçiye verilen değeri her gün bize hatırlatacaktır. Unuttuğumuzda da utandıracaktır.
(*) İş Cinayetleri Almanağı 2013, Birumut Yayıncılık Hizmetleri
Tel: 0212 2102722, Faks: 0212 2102733, almanak@birumutyayinlari.com / www.birumutyayinlari.com
Paylaş