Bir yılı Hürriyet’ten okuyun

ALMANAKLARA meraklıyımdır. Özellikle sanat, edebiyat yıllıklarına. Kişisel olarak geçen yılı nasıl geçirdim, sorusunu soranlara almanak gerekir. Hiç kuşkusuz toplumsal, siyasal olarak da, almanak anımsanması gerekenlerin toplamıdır.

Haberin Devamı

İnsan belleğinde birçok şey kalmaz. Ünlü söz ne der? İnsan hafızası unutuş ile maluldür.

Hürriyet Almanak 2009, geçen bir yılda Hürriyet’in manşetlerinde yer alan birçok haberin, yazının yanı sıra, değişik türlerdeki haberleri de içeriyor.

Almanak’a bakarken şunu düşündüm. Zamanında çok önem verdiğim, odaklandığım birçok konu bugün benim için geçerliliğini yitirmiş. Türkiye’yi ve dünyayı sarsan birçok haber bugün küllenmiş.

Almanaklara sadece siyaset ve toplum haberleri açısından bakmayın. Yaşamı kuşatan her şeyi onlarda bulabilirsiniz. Kendi yaşadıklarınızdan da birçok şeyi görürsünüz.

Almanakların asıl işlevi, yıllar sonra inceleme yapacaklara, o günlerin tarihini yazacaklara katkılarıdır.

Haberin Devamı

* * *

OKURLARIN Hürriyet Almanak 2009’a bir başka gözle bakmalarını da salık veririm. Artık yıllıkların ilgi çekmesi, iyi fotoğraflarla sağlanıyor. Bu yıllıkta, iyi, olayı boyutlandıran fotoğraflar da bulunuyor.

Okudukları gazeteyi, eğilimini, olayları sayfalara yansıtış biçimini, önem sıralamasını, toplu biçimde de değerlendirecekler.

Bu haberler hazırlanırken, bir Hürriyet yazarı olarak değil, olayları yaşayan biri olarak, nesnellik ölçütlerine çok önem verildiğini bilmelisiniz. Bir manşet için saatlerce tartışılır.

Gene de unutmamak gerekir ki, gazete gündelik bir yayındır. Bu bakımdan ona göre değerlendirme yapılmalıdır.

Ben özlemini duyduğum, yurtdışında gördüğüm, Almanaklardan, yıllıklardan söz etmeliyim. Çünkü onlarda, çeşitli dallar hakkında bilgiler yer alır, rekorlar belirtilir.

Onlardan çok yararlanırım. Sözgelimi edebiyat bölümünde şimdiye kadar Nobel armağanı alan yazarların adlarını ararım, bunlar her yıl yenilenir.

Belki bizim ülkede yayınlananlara, Türk edebiyat ödüllerinin de eklenmesi gerekir. Yazı yazacaklar, öğrenciler için yararlı bir kaynak özelliği kazanırlar. Burada kendi alanımdan örnek verdim.

Şiir yıllıkları çıkıyor, sanat yıllığı da ama diğer alanları da kapsayan yıllıklar olmalı.

Doğrusu hâlâ Yaşar Nabi Nayır’ın hazırladığı Varlık Yıllığı ile Aziz Nesin’in Nesin Yıllığı’nın eksikliğini hissediyorum.

Haberin Devamı

Çünkü o yıllıklarda sanatın, edebiyatın bir yıllık dökümü olduğu gibi bir de seçme kitapların yer aldığı bibliyografya yer alıyordu.

Önümüzdeki günlerde şiir yıllıklarından söz edeceğim.

* * *

BAŞVURU niteliği taşıyan yıllıklar, kitaplığınızı zenginleştirir.

 

Yazarın Tüm Yazıları