Paylaş
Hasan Âli Yücel’in kurduğu yayın kurumunun tarihini gösteren bir sergi açıldı ve elbette ben de oradaydım.
Rûken Kızıler ile Nedret İşli’nin hazırladığı, Kibele Galerisi’nde açılan sergide hem yayınevinin tarihini hem de yayınevinde yer alan yazarların kitaplarını, fotoğraflarını, biyografilerini, kişisel eşyasını görebilirsiniz.
Sergi, biçimi ve içeriği ile gerçekten çok başarılıydı.
Türkiye İş Bankası Yayınları Sergisi’nde Ümit Yaşar Oğuzcan, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fikret Adil, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abdülbaki Gölpınarlı, Sabahattin Kudret Aksal, Ahmet Muhip Dıranas, Melih Cevdet Anday, Metin And, Leylâ Erbil, Ahmet Arif, Ruşen Eşref Ünaydın, Hasan Âli Yücel, Can Yücel, Attilâ İlhan, Sait Maden, Mengü Ertel, Halil İnalcık gibi çevirmen, grafiker, şair ve yazarların özel eşyaları, mektupları yazışmaları görülebilir.
Sergide “Okuma Salonu” haline dönüştürülmüş bir bölümde İş-Kültür Yayınları’nın 1956 yılından bugüne kadar yayımladığı 3 bin 650 kitap bir arada yer alıyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Zabit ve Kumandan ile Hasbihal” isimli eseriyle başlayan yayın serüveninde basılan kitapların tümü bir araya getirilmiş. Şu an itibariyle yayınevinin okuyucuya sunduğu Herman Melville’in “Kâtip Bartleby” isimli klasik eser, kitaplığın son kitabı olarak rafta yerini almış bulunuyor.
İş Bankası Kültür Yayınları’nın 60 yılda bastığı bütün kitaplar dışında yazarlarla yapılan sözleşmeler, yazar kopyası kitaplar, üzerinde yazar düzeltilerinin olduğu tekil kopyalar, mektuplar, fotoğraflar, ödül belgeleri, çizimler, özel eşyalar gibi malzemelerden oluşuyor sergi...
***
BAZI adlar var ki, onlar olmasa, kültür tarihimiz, yayıncılığımız, eğitimimiz eksik kalırdı.
Bu adların başında şüphesiz çağın en güzel gözlü maarif müfettişi Hasan Âli Yücel geliyor.
Köy Enstitüleri’ni o kurdu, Maarif (Milli Eğitim) Klasikleri’ni o yayınlattı.
Kendisi de hem iyi bir yazar hem de şairdi.
Rûken Kızıler ile Nedret İşli’nin hazırladığı “Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 60. Yılında Hasan Âli Yücel 1897-1961 Albüm” onu tüm yönleriyle tanımamızı sağlıyor.
İçinde şiirleri ve mektupları da yer alıyor. Yücel’in kişisel ve mesleki hayatını yansıtan fotoğraflarla albüm tamamlanmış.
Gece açılışta, önce, Nâzım Alpman’ın hazırladığı “Kültürün Yayınevi” belgeseli gösterildi. Belgeselde yazarlar yayınevinin özelliğini anlattılar.
Daha sonraki konuşmalar şöyle sıralandı:
Yayınevi Genel Yönetmeni Ahmet Salcan, yayınevinin tarihçesine değindi.
Genel Müdür Adnan Bali, yayınevinin felsefesini, kitap okuma sevgisini anlattı.
Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, yayınevinin kuruluş amacının ne olduğunu ve bugün o amaç doğrultusunda nasıl ilerlediklerini dile getirdi. Hasan Âli Yücel’in kızı Gülümser Yücel de anılarından söz etti.
***
YAYINEVİNİN nitelikli yayın çizgisinde yürümesini ve uzun ömürlü olmasını diliyorum.
Paylaş