RESSAM Hüsamettin Koçan, tam 3072 gün, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı görevini yaptı.
Birçok öğretim üyesinin biyografisi yazılırken belki bu rakamı aşan sayılar da olabilir.
Önemli olan Hüsamettin Koçan’ın bu süre içinde neler yaptığı.
O daima üretti ve ürettirdi. Kuruculuk, yenilikçilik onun en sevdiği eylemlerdi, işlerdi.
Fakülteyi sadece onarmadı, átıl yerleri sanat mekánlarına dönüştürmekle yetinmedi, fakülteye uluslararası bir sanatsal kimlik kazandırdı. Fakültenin bütün bölümlerini, öğrencilerin, öğretim üyelerinin başarılarını, ulusal sınırları aşırarak uluslararası alanlara taşıdı.
Ben sadece onun hakkında yazılanların ileticisi değilim, onların çoğuna da tanıklık ettim.
Trienal’in şimdiki öğrencileri, yarının sanatçıları mertebesine yükselten bir sergi olduğu kanısındayım.
Üniversite öğretim üyelerinin, hele dekanların bütün bölümlerini dışarıya açmalarını, üniversite öğretim üyeleri ile dışardaki, edebiyat, sanat dünyasının tanınmış adları arasında bağ kurmalarını, bugünün kültür ortamındaki çeşitlilik, çok yönlülük açısından değerlendirmek gerekir.
Hüsamettin Koçan zamanla, kurduğu bu bağı sağlamlaştırdı.
BAKSI MÜZESİ: ANADOLU’YA BİR SANAT ÇIKARMASI
BAYBURT’taki Baksı Müzesi’nin açılışında bulundum. O müze, onun gibi, doğduğu yerleri şenlendirme duygusuna sahip birinin, aynı zamanda iyi bir yönetici kimliği taşıdığının da ispatıdır.
Genellikle sanat dünyasından kişilerin iyi yönetici olamayacağı gibi, dayanaksız bir iddia vardır. Eğer bu doğruysa ressam Hüsamettin Koçan, bunun doğru olmadığını gösterdi. Hem üniversitedeki dekanlık döneminde, hem de Baksı Müzesi’nin gerçekleşmesinde...
Onun yönetici, sanatçı, yaratıcı kimliğini ayrıntısıyla öğrenmek isteyenler, "Bir Dekanın 3072 Günü. Prof. Hüsamettin Koçan" (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayını) kitabına bakabilirler.
Benim için Hüsamettin Koçan, "Projeler Adamı"dır. Kitapta öğretim üyelerinin, sanat dünyasından kişilerin yazıları yer alıyor. O övgülerin gerçeği yansıttığını söylemeliyim.
Kitabın asıl önemli ve dikkatle okunması gereken sayfaları; iki başlık altında toplanmış:
Biri "Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeHüsamettin Koçan’la ilkler...", diğeri de "Etkinliklerden" bölümü.
* * *
SANIRIM yeni çalışmalarına başlamıştır bile. Bir yandan Baksı Müzesi’ni geliştirecek, bir yandan da yönetici-sanatçı olarak bambaşka başarılarla karşımıza çıkacaktır.