HER yayınevinin kaderini belirleyen, onun yayıncılıktaki yıldızını parlatan bir kitabı vardır.
Dharma Yayınları'nın çıkardığı Marlo Morgan'ın Bir Çift Yürek de böyle oldu, bir yayınevini ünlendirdi. Adını duyurdu. Morgan, Avustralya yerlileri Aborjinlerin yaşamını anlatarak, yüzyılın tıkız yaşamından sıkılanlara bir alternatif yaşam kapısı açtı.
Son günlerde gazetede okuduğunuz haber, bu yaşam tarzının bir çocuğun yaşamını etkilemesiydi. Çoğumuz gün geliyor bozulmamışlığın saflığını özlüyor, kendimizi arındırmayı arzuluyoruz.
Dharma Yayınevi yayıncılığımızda yeni bir alan yarattı, kendine özgülüğün örneğini verdi. Her kitabın başında yer alan Dharma Bildirisi, yayınevinin amacını belirliyor. Bildirinin bir bölümü aldım buraya:
'...Oralarda bir yerlerde,
Kaderinde, okuyabilmek için bizim yardımımızı alması yazılı olan bir çocuğun, Büyüyüp, yok olan doğaya katkı sağlayarak varoluş amacını gerçekleştirmek için kendisini toprağa ekmemizi bekleyen bir fidenin, Türünün varlığını sürdürebilmek için bizim gibi kişi ve kuruluşların maddi ve manevi desteğine muhtaç duyan bir canlı türünün, Başını sokacak bir barınağa ihtiyacı olan bir evsizin var olduğunu biliyoruz.
Biliyoruz ki, bu dünyaya çıplak geldik ve bu dünyadan ayrılırken gene çıplak olacağız. Evrenin bize sunduklarının sadece kendimize değil tüm insanlığa ait olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, Dharma Yayınları olarak kazancımızın bir bölümünü yardım amaçlı bir fonda toplama kararı aldık.Bu yardım fonuna hiçbir şekilde kişi ve kuruluşlardan bağış kabul etmiyoruz.'
Birden aklıma Barselona'daki Gaudi'nin ünlü Sagrada Familia kilisesi geldi. Yardım kabul etmeyen, bitmeyen, bitmeyecek olan gönülden çalışmaların mabedi.
Bütün efsaneler kardeştir, coğrafya onları ayırmış insanoğlu birleştirmiştir.
Yayın dünyasında fark, hem farklı okurları yaratır, hem de düşüncelerimize, hissettiklerimize yeni boyutlar getirir. Bildiğimizin öte yanına geçmemizi sağlar.
Alparslan Salt ile Cem Çobanlı'nın hazırladığı Dharma Ansiklopedi'nin maddelerini okurken, neden bu ansiklopediyi yazmalıyım, sorusunun cevabını buldum.
Diğer ansiklopedilerde olmayan bilgiler burada vardı, diğer ansiklopedilerin sınırladığı bazı kavramlar burada başka alanlarda karşılığını bulmaktaydı.
Gerçeklerin içinde; gerçek ötesinin, gerçeküstünün anlattığını bize anımsatmaktaydı.
Dharma Yayınları'nı gözden geçirirken hiç kuşkusuz bu alandaki yayıncılığın başlatıcısı Yol Yayınları'nın kurucusu İlhan Güngören'i saygıyla anıyorum. Bize yeni bir dünyanın, yayınladığı kitaplarla kapılarını o açtı.
Dharma Ansiklopedi'de hangi alanlar var: Parapsikoloji, Mistisizm, Okültizm, Ezoterizm, Teozofi, Spiritüalizm, Neo-spiritüalizm.
Ünlü adların biyografileri değişik yönleri öne çekilip yazılmış. Sözgelimi bu ansiklopedide Mevláná maddesini okursanız, diğer ansiklopedilerden farklı bir yorumunu bulabilir, yeni, değişik bilgileri edinebilirsiniz.
Wolf Messing adında Polonya asıllı psişik'in savaş kehanetlerinin tuttuğunu, Sovyetler Birliği'nde büyük üne ve paraya kavuştuğunu, kazancıyla İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyet Hava Kuvvetleri'ne iki savaş uçağı aldığını, Almanya'da savaş bittikten sonra Nazi karargáhına girenlerin, 12 Tibetli rahibin cesedini bulduklarını...
Kitap türü arttı, fantastik edebiyat meraklıları da takıldıkları kelimelerin, kavramların karşılığını Dharma Ansiklopedi'de bulacaklardır.
BİR YARARLI SÖZLÜK DAHA
DHARMA Sözlük'lerin devamı da var. Biri de çok yararlı, yazarların, gazetecilerin masalarında bulunması gerekli sözlük: Ulusal ve Ulaslalararası Kısaltmalar ve Kısa Adlar.
Gerçekten de bir makale ya da bir haber okurken mutlaka bir kısaltmaya rastlarız. Bunların arasında bildiklerimiz de vardır ama bilmediğimiz daha çoktur. Bunları bulabileceğimiz, başvuracağımız kaynak da yoktur. İşte sözlük bu önemli açığı kapatıyor.
Sözlükteki internet kısaltmalarının, bugünün bigisayar kullanıcısı için önemli olduğunu da belirteyim. Para birimlerini de bulabilirsiniz bu ansiklopedide, takım yıldızları da. Değişik ansiklopediler, kitaplığınızı çeşitlendirecek.