Paylaş
Fuarlarda kitap satışlarının önemini daima vurgularım. Çünkü yoğun trafiğin yaşandığı büyük şehirlerde belediyelerin kitabı orada yaşayanlara ulaştırmasını önemli bir görev sayıyorum. İş çıkışlarında herkes evine yetişme çabasındayken çok az kimse bir kitapçıya uğrayabilir ve yeni kitapları öğrenebilir.
Fuarların bir başka işlevi de genç kuşağı dünyanın ve Türkiye’nin yazarlarını, düşünürlerini, bilimadamlarını tanıtmasıdır. Bir başka özellik de okurun sevdiği, okuduğu yazarla tanışmasıdır. İmza günleri bunu mümkün kılar. Ayrıca okur okuduğu kitap konusunda yazara soru yöneltmek ister. Böylece merak ettiği şeylerin cevabını bulur.
Fuarlar açıldıkları semte yalnız edebiyatın değil, sanatın diğer türlerinin de havasını estirir. Bu kitap fuarında akşamları konserler verildi. Böylece Bağcılar festival havasında bir fuar yaşadı.
Fuar sadece kapalı alandaki stantlardan ibaret değildir. Dışarıdaki etkinliklerle öne çıkar. Kapalı alandan çıktığımızda cıvıl cıvıl bir genç kuşağın mutluluğuna tanık oldum.
Artık günümüzde tasarım ve düzenleme kavramları öne çıkıyor. Dışarıdaki alanda hoşuma giden bir çalışma vardı. Türk ve yabancı yazarların, ödül kazanmış olanlarının fotoğrafları ve biyografileri sergileniyordu.
Fuarın enstalasyon çalışmalarını Belediye Başkanı Abdullah Özdemir’in eşi Nihal Özdemir tasarladı. Yayıncılarla yaptığımda sohbette hangi kitapların öne çıktığını sorduğumda genç kuşağın özellikle biyografi eserlerine ilgi duyduklarını söylediler. Hiç kuşkusuz bu biyografi merakı edebiyatçılara özgü değilmiş. Sporcuların, sanatçıların da biyografi kitaplarına yoğun ilgi olduğunu aktardılar. Buna fantastik edebiyatı da eklemek gerekiyor. Demek ki kuşaklarında okuma tercihleri zaman içinde değişiyor.
Yayınevleri bile bu eğilimleri göz önünde bulundurarak seçim yapıyorlar. Tabii ki eski bir okur olarak benim gözüm yine klasiklere ve Sherlock Holmes’a takıldı. Fuarın desteklediğim yanlarından biri de çocukların kitap alabilmesi ve yayın evlerine bir katkı sağlanması amacıyla, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine verilen beş milyonluk kitap destek fonu. Ayrıca deprem bölgesine bağışlanmak üzere fuarda kitap kumbaraları kuruldu, burada toplanan kitaplar bölgedeki çocuklara, kütüphanelere bağışlanacak.
Belediyenin kendi yayınladığı kitapları da ayrıca övgüye değer buluyorum. Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir başta olmak üzere, fuara emek verenlere kitapseverler adına teşekkür ediyorum.
Paylaş