Aşılanmama inadı hızımızı kesiyor

Bilim insanları 'adı ne olursa olsun koroanvirüs aşısı yaptırılmalı' çağrısı yapıyor ama bazı vatandaşlar sıralara gelmelerine, hatta randevu almalarına karşın uygulamadan kaçıyor. Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, aşılama hızında potansiyelin çok altında kalındığına dikkat çekti ve “Sırası gelen aşının adına bakmadan yaptırsın” dedi.

Haberin Devamı

 

Kontrollü normalleşme sürecinde vaka sayıları katlanarak artmaya devam eden Ankara’da, bir yandan aşılama uygulaması da devam ediyor. Nüfusu 5 milyon 663 bini geçen kentte Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre 12 Nisan itibarıyla 897 bin 471 kişiye birinci doz aşı uygulanırken, 598 bin 489 kişiye ikinci doz aşıları yapıldı ve toplamda 1 milyon 495 bin 960 aşılama gerçekleştirildi. Aşılamanın hızlanması gerektiğinin altını çizen Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, şu bilgileri verdi:

 

 

Haberin Devamı

DÜŞÜNMEDEN YAPTIRMAK GEREKİYOR

 

“Aşılama sayımız elimizdeki potansiyelin altında kalmış gibi görünüyor. Aşılama sırası gelenler hatta randevu alan bazı vatandaşlarımızın aşı yaptırmaya gelmediğini duyuyoruz. Ankara’da aşılamaya gelmeme oranı yüzde 20-30 civarında. Bu da aşı hızımızı yavaşlatıyor. Hızlanmamız için insanların sorumluluğu ve aşı yapılan merkezlerin artması gerekiyor. Şu an her iki aşı (Biontech, Sinovac) için kısa ve uzun vadede risk yaratacak yan etkiler bulunmadığı raporlandı. Aşı sırası gelenlerin hiç düşünmeden yaptırması gerekiyor.

 

 

GELMEYENLERİN YERİNE YEDEK KOTASI

 

 

Özellikle Biontech aşıları için randevu alıp aşı yaptırmaya gidilmediğinde, aşıların çöpe gitmesi söz konusu olabiliyor. Çünkü bu aşılar dondurucu soğukta saklanıyor ve aşı yapılacağında çıkarılıyor. Randevu alınıp, kotaya göre aşı hazırlanması durumunda, eğer randevu alan kişi gelmezse donduruculuk kaynaklı sorunlar yaşanabiliyor. Pandemi döneminde bir aşının bile çöpe gitmesi büyük günah. Burada bu riskin önüne geçmek için yedekli aşı randevuları oluşturulabilir. Aşı sırası gelip yaptırmayanın hakkı, belirlenen bir alt risk kategorisindeki diğer vatandaşımıza verilebilir. Devletimiz bunu planlayabilir.

 

Haberin Devamı

BIONTECH İKİNCİ DOZLARI ÖTELENEBİLİR

 

Birinci doz aşılama uygulanan kişi sayısını arttırmak için Biontech aşısı olanların, ikinci dozları ötelenebilir. Yapılan çalışmalarda, Biontech aşısında ilk dozdan 10 gün sora korumanın başladığı gözlenmiş durumda. Daha fazla kişiye aşı ulaşması adına; bu aşıyı olan vatandaşlarımızın ikinci dozları 28 gün yerine 6-8 haftaya ötelenebilir. Bunun aşının etkinliği açısından bir riski bulundurmadığı tespit edildi. Bu sayede daha fazla vatandaşımıza aşı ulaştırabiliriz. Bakanlığımız bu alternatifi değerlendirebilir.”

 

 

NÖBETÇİ MERKEZLER RAMAZANDA ARTMALI

 

 

Ramazan ayında nöbetçi merkezlerin sayısının arttırılması önerisinde bulunan Balık, “Oruç tutan vatandaşlarımız oruçlarının bozulmaması için aşılamadan kaçınmak durumunda kalabilir. Bu vatandaşlarımızı da düşünerek iftardan sahura aşılama uygulaması yapabilecek merkezlerin sayısını arttırmalıyız. İftar ve sahur arası rahatça randevu alınacak bir sistem oluşturulabilir” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları