Paylaş
Kimyasal peeling nedir?” sorusuna en yalın haliyle cevap vermek gerekirse; içeriğinde kimyasal soyucu elementler bulunan solüsyonlar ile cilt yüzeyine yapılan medikal estetik müdahaledir. Kimyasal peeling uygulamasının muhakkak uzman bir doktor tarafından yapılması gerekir.
Bu uygulamada içerik ve protokol, cildin durumuna göre belirlenir. Kimyasal peeling genellikle kırışıklıkların iyileştirilmesi, cilt tonunun homojen hale getirilmesi ve akne-yara izlerinin silinmesinde tercih edilir. Sonuçlarıyla memnuniyet yaratan bir uygulamadır.
Kimyasal peeling’de kullanılacak formül ve asit çeşidi, ciltte alınmak istenen sonuca göre değişir. Bu doğrultuda hafif, orta ve daha alt katmanlara etki edecek formüller tercih edilir.
AMELİYATSIZ CİLT GENÇLEŞTİRME UYGULAMASI
Kimyasal peeling’lerin kullanım alanlarını; yüz genelinde özellikle ağız ve göz çevresinde oluşan ince kırışıklıklar, yaş alma ile birlikte oluşan lekeler, çiller, güneşlenmeden kaynaklanan cilt deformasyonları ve lekelenmeleri, akne, yara izleri; yaş alma, ilaç kullanımı ile ciltte oluşan renk düzensizlikleri olarak ele alabiliriz.
Yine özellikle yaş alma ile birlikte 28 günlük döngüde kendini yenileyen cildin parlaklığı azalır ve cilt yüzeyinde ölü hücreler birikmeye başlar.
Kimyasal peeling, ölü hücrelerin birikmesi sonucu ortaya çıkan mat, donuk görünümün ortadan kaldırılmasında etkin sonuç aldığımız bir ameliyatsız cilt gençleştirme uygulamasıdır.
UYGULANAN BAŞLICA ASİT ÇEŞİTLERİ
Varılmak istenen sonuca göre seçilen kimyasal peeling’lerin en çok bilinenleri ve uygulananları; Glikolik (şeker kamışı), Laktik (süt asidi), meyve asitleri, Alfa hidroksi asitler (AHA) ve TCA (Trikloroasetik Asit) olarak gruplanmaktadır. AHA’lar daha yüzeysel, TCA ise orta ve daha derin soyma işlemlerinde kullanılır.
AHA’larda yer alan asit grupları en çok tercih edilen cilt yenileme ajanıdır. Bu kimyasal peeling ile hedeflenen; kontrollü bir şekilde kolajen sentezinin sağlanması ve cildin elastikiyetinin artmasıdır. Bu gruptaki asitler ayda bir kez tekrar edilebilir. Uygulamadan sonra cilt tazelenir, ışıltısını kazanır.
KESİNLİKLE DOKTOR TARAFINDAN UYGULANMALI
Kimyasal peeling ile hedeflenen eğer daha derin bir iyileştirme ise orta ve derin hücre yenilenmesi yapılır. Burada da TCA (Trikloroasetik Asit) kullanılır.
Bu işlemlerde asidin yoğunluğu değiştirilebilir ve ciltte yaratılmak istenen etkiye göre formül belirlenebilir. TCA; akne, yara izi, renk tonu düzensizliklerinde uygulanır. Burada altını çizerek belirtmek istediğim bir konu var. Özellikle e-ticaret sitelerinde “TCA kimyasal peeling” adı altında ev kullanımı için ürünler satılmaktadır. Ancak TCA kesinlikle uzman doktor tarafından uygulanması gereken hassas bir içeriktir. Yanlış uygulandığında cilt lekelenmelerine sebebiyet verebilir. TCA’da iyileşme süresi AHA’lara göre daha uzundur. Derin soymada ise farklı formüller kullanılmaktadır; Jessner, Bakers, Fenol gibi...
BUNLARA DİKKAT!
Kimyasal peeling, kışın ve bahar aylarında uygulanması gereken bir işlem. Acı eşiğine göre uygulama öncesinde anestezik krem kullanılabilir. Uygulama sonrasında cilt güneşten korunmalı, doktorun önereceği nemlendirici ile cilt düzenli olarak nemlendirilmeli ve güneşten sakınılmalı, solaryuma girilmemeli. Dışarıya çıkarken yüksek SPF içeren bir güneş kremi kullanılmalı. Uygulamanın yapıldığı ilk gün yüz yıkanmamalı ve duş alınmamalı. 1 hafta boyunca yüz yıkamada ve duşta ılık su kullanımına dikkat edilmeli.
KİMLER YAPTIRMAMALI?
Çok değerli okuyucularım; hamilelere, emziren annelere, son 1 yıl içerisinde ameliyat öyküsü olanlara, radyoterapi ve kemoterapi tedavisi görenlere, hormon ilacı kullananlara, çok uzun süre güneş altında çalışanlara kimyasal peeling uygulanmamasını öneriyoruz. Daha önce de belirttiğim gibi çok hassas içerikli uygulamalar mutlaka bir doktor tarafından yapılmalı.
Paylaş