İç dolgusu tamamen kişiseldir; pastacı kremasından krem şantiye, buttercream’den ganaja kadar ne isterseniz kullanabilirsiniz. Dilerseniz içine orman meyveleri veya kestane ilave edebilirsiniz.
Bu tarifteki dolgu ve kaplama aynı ganajdan yapılıp pastayı pratikleştiriyor. Aroma ve ekstra lezzet için ise portakal kabuğu rendesi içeriyor.
Buyurun tarife geçelim...
Kek için:
4 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilin
Limon aroması ve beyaz çikolata yoğunluğu bir arada, ne dersiniz fena fikir değil değil mi?
Limon ferahlığı çikolatanın ağırlığını alıyor, tıpkı bitter çikolata ve vişnenin birbirini tamamladığı gibi tamamlıyor. İşte tarifi...
Malzemeler:
150 gram beyaz çikolata
100 gram tereyağı
3/4 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
Çeyrek su bardağı limon suyu
Bu kurabiyeler ile ilgili ilginç bilgiler de mevcut. Örneğin, İngiltere'de gingerbread adam şeklinde giyinip maraton koşan insanlar varmış.
Bir diğeri de 2009 yılında Norveç'in başkenti Oslo'da dünyanın en büyük gingerbread kurabiyesi yapılmış. Ağırlığı 651 kilogram olan bu dev kurabiye IKEA tarafından üretilmiş.
Malzemeler:
125 gram tereyağı
1 adet yumurta
Yarım su bardağı pekmez
Yarım su bardağı esmer şeker
1 paket vanilin
Armut yerine ayva veya elma da kullanabilirsiniz. Özellikle ayva ile çok hoş oluyor.
Ekmek yerine ise kraker veya tuzu azaltılmış olan (nacho cips diye geçen) cips bile olabilir.
Keçi peynirini ve küflü peynirlerini sevenler, labne yerine kullanabilir.
Karamelize soğan için:
3 adet soğan (ince uzun "julyen" doğranmış)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı tereyağı
Henüz tatmayanlar için, lezzetini merak edenler için şunu söyleyebilirim, tadı kremalı bir kazandibiye benziyor. Sanırım bu benzerlik sayesinde ülkemizde bu kadar çok tutuldu.
Kısaca tarihçesine de bakalım sonra tarife geçelim.
***
Bu cheesecake İspanya’nın özerk Bask bölgesinde bulunan San Sebastian kentinden çıkmış.
İlk yapıldığı yer o kentte bulunan La Vina Pastanesi’dir. Dolayısıyla, orijinal tarifi sadece oraya aittir. Tatlı o kadar beğenilir ki tüm dünyadaki restoran ve kafeler de bu lezzeti menülerine koymaya başlar.
Diğer isimleri burnt (yanık) cheesecake ve Basque (Bask) cheesecake’tir.
Malzemeler:400 mililitre krema
Kim demiş profiterol sadece tatlı olur diye?
Nefis, yaratıcı, iştah açan tek lokmalık lezzetler arayanlar bu tarifi çok beğenecektir.
Hamurunu tarif ettiğim şekilde yapıp dilediğiniz baharatları ilave edebilirsiniz. Örneğin, biberiye de dereotu kadar bu hamura çok yakışacaktır. Veya acı sevenler pul biber ve taze kekik yaprakları ile hazırlayabilir.
İç dolgulara gelince, burası tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Ne de olsa mutfağınızın şefi sizsiniz. Benim tercihim füme somon musu ve somon sevmeyenlere alternatif olarak mantar ve taze kekik ile hazırlanmış dolgulardan yana oldu.
Tatlısını aramayacağınız bu tarife geçelim o zaman.
Malzemeler:125 mililitre (Yarım su bardağı) su