Paylaş
Vegan beslenme denilince akla haşlanmış sebze, avokado ve yeşil salataların geldiği günler geride kaldı. Veganlığı sağlıklı yaşam biçimi için bir diyet olarak görmenin sonuçlarından biriydi bunlar... Oysaki veganlık bir diyet olmanın çok ötesinde. Üstelik bitkisel mutfak da kendini tekrara düşüremeyecek kadar bol seçenekle dolu... O yiyeceklerden biri 7’den 77’ye herkesin sevdiği burger!
Birbirinden farklı köfte, ekmek ve soslarla yaratıcı kombinasyonlar yapabiliyoruz. Burgere soğan eklemek, o soğanın beyaz mı mor mu olacağına karar vermek, soğanı karamelize etmek veya çıtırlaştırmak bile burgeri bambaşka lezzetlere dönüştürebiliyor. Bu hafta size beyaz soğan dilimleri ve mantarlı sosla hazırladığım tarifimi vereceğim. İçine kıvırcık marul, bir büyük dilim pembe domates ve kornişon turşu da koyuyorum; çok yakışıyor.
MANTARLI SOS
NE LAZIM?
◊ 6 kültür mantarı (dilimlenmiş)
◊ 1 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ 1 diş sarımsak
◊ 1 tatlı kaşığı soya sosu
◊ 1 çay kaşığı dağ kekiği
◊ 2 yemek kaşığı bitkisel süt (opsiyonel)
◊ 2 tatlı kaşığı vegan barbekü sosu
◊ 1 çay kaşığı acı sos
NASIL YAPARIM?
◊ Sıvıyağı orta-yüksek ateşte ısıtır ısıtmaz mantarları atıp hızlıca karıştırın, altını kısmayın.
◊ Sarımsağı mantarın içine rendeleyin. Önce bitkisel sütü ve kekiği, sonra da sosları ilave edin. 4-5 dakika daha orta ateşte pişirin.
◊ Mantarlar yumuşayınca altını kapatın.
BİR DOKUNUŞ
Burgerin olmazsa olmazı vegan mayonezle başka sos ve baharat çeşitlerini karıştırarak acılı, sarımsaklı, ekşili ve körili birçok yeni sos hazırlayabilirsiniz.
İKİ KATLI BURGER
(2 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 4 vegan burger köftesi
◊ 2 vegan burger ekmeği
◊ 2 dilim pembe domates
◊ 4 yaprak marul
◊ 4-5 dilim soğan
◊ 2-3 kornişon turşu
◊ 1 yemek kaşığı ketçap ve
VEGAN MAYONEZ
NASIL YAPARIM?
◊ Köftelerin iki tarafını da kızgın yağda 5’er dakika pişirin.
◊ Burger ekmeklerinin içini tavada ya da tost makinesinde 2’şer dakika ısıtın. Daha sonra ekmeklerin tabanına ketçap ve mayonez sürün.
◊ Ekmeğin üzerine sırasıyla taze marul yaprağını, domatesi, turşuyu ve köftelerden biri koyun. İkinci marul yaprağını da ekledikten sonra ikinci köftenizi yerleştirin.
◊ Üzerine bu sayfada tarifini verdiğimiz mantarlı burger sostan 3 yemek kaşığı koyup ekmeği yerleştirin.
İKİ ÖNERİ
- Mor soğan halkaları burgerinize ayrı bir tat katacaktır, ben özellikle az soslu burgerlere çok yakıştırıyorum.
- Evde kolayca hazırlayabileceğiniz veya artık marketlerden de rahatlıkla ulaşılabilen vegan peynirlerle cheeseburger hazırlayabilirsiniz.
VEGAN KÖFTE
(15 adet için)
NE LAZIM?
◊ 400 gr soya kıyması
◊ 800 gr kaynar su
◊ 100 gr galeta unu
◊ 1 soğan (küp küp doğranmış)
◊ 1 yemek kaşığı biber salçası
◊ 3 yemek kaşığı chia tohumu (6 yemek kaşığı sıcak suda bekletilmiş)
◊ 3 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ 100 gr un
◊ 1 haşlanmış patates (opsiyonel)
◊ 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz, yenibahar
NASIL YAPARIM?
◊ Soya kıymasını suyla ıslatıp 10 dakika bekletin, fazla suyu süzün.
◊ İçine un ve galeta unu hariç tüm malzemeleri atıp yoğurun. Daha sonra un ve galeta ununu ekleyin.
◊ 90 gramlık toplar yapıp elinizle burger köfteleri şekline getirin.
Paylaş