Paylaş
Ünlü yazar Paulo Coelho’nun güzel bir sözü var.
Der ki; “Hayat aslında iki şeydir. İyi tesadüfler ve kötü tesadüfler...”
Keşke hayat bize hep iyilerini karşımıza çıkarsa…
Geçenlerde Ege’nin kuzeyinde, Yeşilyurt Köyü’ndeydim.
Çanakkale’den Antalya’ya kadar uzanan Batı Anadolu’nun o büyüleyici coğrafyasına aşığım.
Kendimle kalmak istediğim bir günde Hürriyet yazarı Ebru Erke ve Posta yazarı Şirin Sever aradı. Food and Travel’in Gastro Weekend etkinliğine 2023’de Asya’nın en iyi şefi seçilen ThiTid Tassanakajohn katılacaktı. Ve Uzakdoğu’nun en önde gelen markalarından Kia da geceye katkı verenler arasındaydı.
Ebru ve Şirin; “Kendimizi Nadas’a bırakalım...” dedi.
Ve Yeşilyurt Köyü’ndeki Nadas’ta buluştuk.
Kaz dağlarının yamaçlarında geçmişte Rumların yaşadığı bu köy zaman içinde çok popüler oldu.
Evler butik otellere dönüştü ve Yeşilyurt insanların kendini iyi hissettiği bir adres haline geldi.
Nadas’ı biliyordum.
Otelin işletmecisi Hande Gündoğar ile ortak çok dostumuz vardı.
İstanbullu bir doktor burayı bir rehabilitasyon merkezi yapmak istemiş ama sonradan vazgeçmişti.
O dönemde Çanakkaleli girişimci Süleyman Uysal burasını alıp bugünkü Nadas haline çevirmiş.
İyi ki de yapmış, bana göre harika bir yer olmuş.
Uysal ailesini Çanakkale’den tanırım.
Bölgenin kalkınmasına katkı koyan önemli girişimcilerden biridir.
Çanakkale’nin böyle bir ruhu vardır, iyi bilirim.
Paulo Coelho’nun o sözüne döneyim.
İyi tesadüfler o günlerde Nadas’ın önünden geçmiş.
Yeni bir heyecanla işe başlayan Süleyman Uysal ile Amerika dönüşü bir karar aşamasında olan Hande Gündoğar tesadüfen bir araya gelir.
Gündoğar; 20 yıla yakın California’da yaşamış, Laguna Beach’te kendi restoranlarını işletmişti.
Artık Türkiye’ye dönüyordu.
Annesiyle birlikte Bodrum’daki evlerine Çanakkale üzerinden gittiler. Yeşilyurt Köyü’nde mola verdiler ve bir gece burada kalmak istediler.
Hayat bazen böyledir.
Bir gün, birkaç saat, bir mekan ya da bizi etkileyen bir detay hayatımızın yönünü değiştirir.
California’dan Yeşilyurt’a aktarılan bu öykü işte böyle başlar.
Bir fikir, bir istek gerçeğe dönüşür.
Tanıdığım Süleyman Uysal hep yenilik peşinde koşan biri, Hande Gündoğar onu tamamlayan bir yönetici...
Ve elbette bu güzel öyküyü tamamlayan başka isimler de var.
Üçü de mühendislik eğitimi alan ama mutfağı tercih eden İstanbul’da ve farklı kentlerde, farklı ülkelerde şeflik yapan Yücel Bükücü, Faruk Sarı ve Leyla Bükücü’nün Nadas’a gelişleri...
Galiba bu söz doğru...
“Hayat aslında tesadüflerden ibarettir...”
Kıskançlık yok
birliktelik var
Bir yerin kalkınması bir ya da birkaç işletmeyle olmaz. Mutlaka o bölgede yaşayanların ortak değerlere sahip olmasıyla olur. Bunun için iyi bir öyküye ve uzun vadeli stratejilere ihtiyaç vardır.
Süleyman Uysal ile konuştum ve mutlu oldum.
Dedi ki; “İşletme sahipleri ve yöneticileriyle arada buluşup konuşuyoruz. Bölgeyi daha iyi hale nasıl getirebileceğimizi tartışıyoruz. İyi bir etkinlik yaptığımızda birbirimize davet ediyoruz, paylaşıyoruz. Bizde kıskançlık yok aksine birliktelik var...”
2023’de Asya’nın en iyi şefi seçilen ThiTid Tassanakajohn’in konuk şef olarak katıldığı Food and Travel’in Gastro Weekend etkinliğine birçok işletmenin sahibi ve yönetici de katıldı.
Ve o birlikteliği gözlerimle gördüm.
Koruyarak değişim öyküsünün içinde olmak
BÜYÜK şehirlerin temposundan, yoğunluğundan, iş dünyasının rekabetçi ortamından kaçıp erken emeklilik hayalleri kuran çok insan var.
Birincisi ben emekliliğe karşıyım.
İnsan kendini iyi hissettiği sürece ve imkanlar el verdiğince çalışmayı bırakmamalı.
İkincisi...
Bu tarif edilen birinci hayatlar kadar ikinci, üçüncü hayatlar da çok önemli, verimli, değerli değil mi?
Ben hayat deneyimine çok inanıyorum.
Ve insanlık için, Türkiye için kullanılması gerektiğini düşünüyorum.
Hande Gündoğar İstanbul’dan Amerika’ya uzanan başarılı bir iş öyküsünü olan biri...
Yıllarca kendi işletmelerini yönetmiş, harika işlere imza atmış.
Şimdi de çok beğendiği, harika bir coğrafyada iyi şeyler yapıyor. Birçok etkinliğe imza atıyor. Bölge insanıyla birlikte yaşamanın keyfini çıkarıyor. Üstelik onlarla sosyal projelerde birlikte oluyor. Korunarak değişimin öncülerinden biri olmayı seviyor.
Harika değil mi bütün bunlar...
Gastronomiyi giderek daha çok konuşuyoruz
2023’de Asya’nın en iyi şefi seçilen ThiTid Tassanakajohn Bangkoklu... Tayland gittiğim en ilginç yerlerden biriydi. Hem coğrafya değişikti, hem de günlük hayat, alışkanlıklar, insanlar... Ve yemekler tabii...
Baharatları çok iyi kullanan bir ülke Tayland...
Tassanakajohn o gece bize harika bir coğrafyada sıra dışı lezzetler tattırdı. Dediğim gibi baharatların öne çıktığı ama lezzetlerin birbirine karıştığı değişik yemekler yedik.
Son yıllarda ülkelerin lezzet yarışları öne çıkıyor. Gastronomi giderek daha çok konuştuğumuz bir konu haline geliyor. Türkiye’nin bu konuda avantajlı olduğunu hatırlatmak isterim.
Paylaş