Paylaş
DEĞERLİ dost Ceyhan Borlak söylemese haberim olmayacak.
İzmir’in Karabağlar’ında Kahve Akademisi açılmış. Hem de öyle böyle değil.
Avrupa Kahve İhtisas Birliği SCAE’nin kurucu başkanı Alf Kramer daha geçenlerde oradaymış, dünyada kahve diploması almaya hak kazanan 47’nci usta olan Patrick O’Malley akademide dersler vermiş.
Kendi kendime bütün bunlardan neden haberim olmadı diye de kızmadım değil...
Akademi’yi kim mi kurmuş?
İzmirli Toper firması...
Konu ilgimi çekince araştırdım, karşıma müthiş bir hikaye çıktı.
Toper, 1954 yılında Karabağlar’da 33 metrekarelik küçük bir atölyeye çırak olarak giren Nurettin Karakundakoğlu, sonra kendi işinin patronu olmuş.
Geçen 50 yılda Toper, 132 ülkeye “kendi markasıyla” ihracat yapan ve sektöründe dünyanın ilk üç markasından biri haline gelen bir şirket olmuş.
İzmirli Toper ne mi yapıyor?
Kahveyi kavuruyorlar, öğütüyorlar. İşin uzmanlarını dinleyince anladım ki, kahvenin kalitesinden daha çok bu proses önemli...
Karakundakoğlu Ailesi, kendi Ar-Ge’lerini kurmuş, bununla da yetinmemiş, TÜBİTAK ve üniversitelerle işbirliğine gitmiş.
Sonuç olarak 200 yıllık firmaları kahve kavurma ve öğütmede sollayıp geçmiş.
***
Yani Wall Street’te caddenin kalabalıklığı içinde kıdemli borsa uzmanı Ralph elindeki Starbucks Latte’den bir yudum alıyorsa bilin ki, bir İzmirli firmanın imzası var.
Melbourne’da Elizabeth fincanına koyduğu Nescafe’nin üzerine sıcak suyu eklediğinde bir İzmir kokusu alıyor.
Brüksel’de Charlotte, Godiva mağazasındaki tezgahtara Godiva Özel Karamel kahve istediğini söylediğinde, Kanada’da mevsimin ilk karı serpelerken Edmund, Van Heutte kahvesini fincana koyarken, İzmir Karabağlar’da Rıdvan usta 360 kilo gramlık kahve kavurma makinasının milinin son ölçümlerini yapıyor.
***
Ben atlamışım, inanıyorum ki, birçok kişi bu yazıdan sonra Karabağlar’da bir Kahve Akademisi’nden haberdar olacak. Türkiye, Afrika ve Ortadoğu’nun Avrupa Kahve İhtisas Birliği onaylı ilk Kahve Akademisi 13 Mayıs’ta açılmış.
Alf Kramer ve Patrick O’Malley akademinin kurdelesini kesmiş. İlk dönem derslerini bu iki büyük kahve ustası vermiş.
Aralarında tesis sahipleri, köklü firma yetkilileri ve ödüllü Türk baristalarının da bulunduğu Rusya, İran, Ürdün, Filistin ve Türkiye’den seçkin öğrenciler, dünya kahve sektörünün en önemli iki uzmanından yüz yüze ders alıyorlar.
Toper’in Genel Müdürü Ramazan Karakundakoğlu, her ay ünlü bir kahve ustasını getireceklerini söylüyor.
Yaptığınız işin içine araştırmayı geliştirmeyi, akademiyi, gustoyu, bir de sosyal sorumluluğu kattığınız zaman akıllarda kalan marka oluyorsunuz.
Ben kahvenin iki ustası Alf Kramer ve Patrick O’Malley dinleyemedim, ama Türkiye’ye ilk geldiklerinde yanlarında olacağım.
Şunları da öğrendim
* Akademide seminer veren Alf Kramer aynı zamanda dünyanın en ünlü kahve etkinliklerinin kurucusu ve daimi jürisi... Kramer, kendi Rotary Kulübü projesi kapsamında Liberya’da çocukların eğitimi için okul yaptırıyor.
- Toper, O’Malley ve Kramer dünyada kahve yetiştiriciliğinde çocuk sömürüsüne karşı olan Fair Trade’in güçlü destekçileri arasında.
* Dünya kahve etkinlikleri (World Coffee Events) dünyada kahve kültürü üzerine en önemli etkinlikler... Yedi önemli etkinlik yapılıyor.
- Alf Kramer, Türk kahvesini Dünya Kahve Etkinlikleri kapsamına sokmuş. Bu etkinlik Cezve / İbrik Championship olarak adlandırılıyor. Bu yılki şampiyona 5 - 8 Eylül 2013 tarihleri arasında İstanbul CNR’da yapılacak. Dünyadan ünlü kahve ustaları Türkiye’ye gelip bizim kahvemiz konusunda yarışacaklar. Sponsor ve medya ilgisizliği Türkiye’de yapılacak ilk ve son şampiyona olabilirmiş.
* İstanbul’da yapılacak şampiyona için bile Yunan firmaları büyük sponsorluk desteği veriyormuş. Gelecek yıldan itibaren tüm etkinliklere Yunanistan talipmiş.
* Kahvenin uzmanları Türk kahvesini İtalya’nın Parmesanı gibi bütün dünyaya yayılabilecek büyük bir fırsat olarak görüyorlar. Ama “Her ülkeden Cezve İbrik şampiyonu çıkıyor. Ama henüz maalesef bir Türk şampiyonumuz olamadı” demeden de edemiyorlar. Geçen yılın şampiyonu Macarlar olmuş.
Paylaş