Kılıçdaroğlu’nun özeleştirisi

Çankaya Belediyesi’nin, iki yılını anlattığı toplantıya katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun özeleştirisi dikkat çekiciydi:“Yaptığımız güzel şeyleri belli bir çevre biliyor, geniş kitleler bilmiyorlar. Bizim dışımızdaki dünyaya fazla girmiyoruz, başarıları anlatmıyoruz. Belediye başkanı arkadaşlarıma zaman zaman sitem ederim; Ya elin oğlu pire yaptı deve diye satıyor biz deve yapıyoruz pire kadar bile satamıyoruz.”

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun ‘bizim dışımızdaki dünya’ sözüyle kastı tabi ki uzaylılar değil. 

CHP’ye oy vermeyen kesimi kastediyor, doğru da söylüyor.

* * *

‘CHP’yle ilgili algı yönetimi olduğu için oy alamıyoruz’, ‘Yardımlarla halk kandırılıyor’, ‘Ankara’nın seçmen profili değiştiği için oy alamıyoruz’ türünden cümlelerin ‘bahane’ olduğu 2014 seçiminde ortaya çıkmıştı.
Genel seçimde yüzde 30’larda oy aldığın Başkent’te yerelde yüzde 43 oy alabiliyorsan ‘dışınızdaki dünyaya’ ulaşabiliyorsunuz demektir.
(‘Aradaki fark Mansur Yavaş’ın etkisiyle oldu’ diyenleri duyar gibiyim, elbette etkisi olmuştur. CHP’nin 1 Kasım Genel Seçimleri’nde yüzde 36 oy alarak 2. parti olduğu Yenimahalle’de son yerel seçimde Fethi Yaşar’ın yüzde 52 oy aldığını da hatırlatmakta fayda var.)

* * *

Haberin Devamı

Yerelde başarı sadece yerelde kalmıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel yönetimlerden gelmesi bunun en büyük kanıtı. Dünkü programda Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in “Genel iktidar yerelden geçer, bu nedenle bizler de başarılı olmak zorundayız” sözü de bu duruma atıftı.

* * *

“CHP’de genel başkanından belediye başkanına pek çok kişi yerelden genele gidecek modeli benimsiyorsa sorun ne öyleyse?” sorusuna gelince...
* CHP’li belediye başkanlarını Ankara’daki gibi Türkiye’de de en çok zora sokan parti içindeki muhalifler. Diğer partilerde ‘kol kırılıp yen içinde kalırken’ CHP’de olan olmayan kamuoyu önünde konuşuluyor, bundan en çok zararı yerel yöneticiler görüyor.
* Özellikle yerel seçimler öncesi aday belirlemede geç kalınıyor. Aday gösterilen isimlerin pek çoğu aday adaylığı döneminde yıpranıyor, adaylıklar sonrası iç çekişme devam ediyor.

* * *

CHP bu iki sorunu aşarsa Ankara’da 2014’te kıl payı kaybettiği seçimde iddiasını koruyabilir. Yereldeki tablodan faydalanıp genelde başarılı olabilir.
“İstanbul-Ankara-İzmir üçlüsünden ikisini alan genel iktidarın da kapısını aralar” tezinden hareketle İzmir’i kalesi yapan CHP yanına Başkent’i de ekleyip Türkiye’yi yönetmeye talip olur.

YERELDEN ROL ÇALINMAMALI

Haberin Devamı

Ankara’da 25 ilçe var. 25 ilçenin 21’i AK Parti’li başkanlar tarafından yönetiliyor. 2 CHP’li 2 MHP’li başkan var.
Yani CHP 2014’te seçimi son anda kaybetmese oluşan tablo seçilecek başkanın kenti yönetmesi için bir hayli karışık olacaktı.
CHP 2019 seçimlerinde başarı istiyorsa yerelde güçlenmeli, yerel isimlerin önünü açmalı. En büyük görev CHP’li milletvekillerine düşüyor.
Soru önergelerinin yanı sıra yerel konularda yerel aktörleri ön plana çıkarmalılar, bunu yaparken de yerelden rol çalmamaya dikkat etmeliler.

KİMSEDEN SES YOK

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir arasındaki fuar tartışması havada kaldı. Gökçek, TOBB, ASO ve ATB’yi fuar alanı konusunda ‘yan çizmekle’ suçlamıştı. Özdebir, ‘İhale kıran kırana yapıldı, başkan neden böyle bir şey söyledi herhalde açıklayacaktır’ dedi.
Ben de bu köşeden iki isme de ihale yapıldı mı, hangi şartlarda yapıldı, fuar alanı ne zaman yapılacak sorularını ilettim. Ama ses çıkmadı, herhalde Ankara’ya fuar alanı bir süre daha yapılamayacak!

Yazarın Tüm Yazıları