SON günlerde hangi televizyon kanalını açsak hangi gazetenin sayfasını çevirsek yerel seçimlerin Ankara ayağı konuşuluyor, yazılıyor. Ankara, Kılıçdaroğlu’nun İstanbul adaylığı sonrası kaybettiği popülaritesini yeniden kazanmaya başladı.
Bunda şüphesiz, AKP, CHP, MHP hatta SP adayının güçlü kişilikler olmasının büyük payı var.
Peki Ankara’ya talip adaylar seçim stratejilerini nasıl belirlediler. Neredeler, kiminle görüşüyorlar, ne yapıyorlar?
Melih Gökçek (AKP): Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek adaylığının açıklandığı tarihten itibaren 15 günlük bir suskunluğa bürünmüş, ardından Şoför Esnaf Kurultayı’nda konuşmuş, bir kaç gün sonraki aday tanıtım toplantısının ardından seçim startını vermişti. Gökçek bazı kahve toplantılarına da basından habersiz giderek propaganda sürecine başladı. Şimdilerde televizyonlarda, radyolarda ve gazetelerde boy gösteriyor. Bunun dışında seçim koordinasyon merkezlerinde kentlilere sesleniyor, STK’ları ziyaret ediyor. Önümüzdeki günlerde de en önemli kalelerinden Sincan’da bir miting düzenlemesi bekleniyor. Gökçek bir önceki seçimde kullandığı "Sağ oylar bölünmesin, bende birleşsin" argümanını bu seçimde de propaganda listesinin başına koymuş durumda.
Murat Karayalçın (CHP): Karayalçın belki de geçmiş seçimlerde hiç olmadığı kadar halkın içinde bir seçim kampanyası yürütüyor. Şubat başına kadar dernekleri, sivil toplum örgütlerini, üniversiteleri ziyaret eden, bazı siyasi çevrelerin, "zaman kaybediyor" eleştirilerini alan Karayalçın şimdilerde kahve toplantılarına ve bölgesel gezilere ağırlık vermiş durumda. Gökçek gibi Karayalçın medyada sürekli yer alarak çalışmalarını anlatıyor, 15 yıllık Gökçek iktidarını eleştiriyor. Ocak ayında başladığı basın toplantılarına ve mitinglere devam ediyor.
Mansur Yavaş (MHP): "Ankara’ya yeni bir ses, yeni bir umut, yeni bir yüz" sloganıyla çıkan Yavaş’a özellikle hemşeri derneklerinden büyük bir talep var. Yavaş hafta sonları hemşeri dernekleriyle bir araya geliyor. Yavaş’a Ankara üniversitelerinden de yoğun ilgi var. Bugün Bilkentlilerle bir araya gelecek olan Yavaş önümüzdeki hafta içinde de Atılım Üniversitesi’nin konuğu olacak. Sivil Toplum Örgütleri’nin de Yavaş’a olan desteği ve ilgisini de unutmamak gerekir. Yavaş pazartesi günlerini seçim bürosuna ayırıyor ve görüşemediği Ankaralıları kabul ediyor. Yoğun röportaj taleplerini geri çevirmeyen Yavaş, televizyon programlarında da projelerini anlatıyor. Yavaş tartışmaların içinde olmamaya dikkat ediyor ve Gökçek başta olmak üzere rakiplerini yıpratma işini başta Grup Başkan Vekili Oktay Vural olmak üzere diğer MHP’lilere bırakıyor.
Veysel Candan (SP): Gökçek’e belki de en beklemediği darbeyi Saadet Partisi vurdu. SP’nin adayı Gökçek’in eski "yol arkadaşı" Candan ağır üslubuyla Gökçek’in başını bir hayli ağrıtacak gibi gözüküyor.
Altınok’u önce listede sildiler
BU haftaya damgasını vuran ve kuşkusuz seçime kadar yankı bulacak Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un adaylıktan çekilmesinin ardından çok şey yazıldı çizildi.
Altınok çekilme nedenini "belediye meclis üyeleri listesindeki anlaşmazlık" olarak açıkladı. Siyasi çevreler çekilmeyi, ’malum kasete’ bağladı, Altınok, "Benim öyle bir kasedim yok" açıklamasını yaptı. Bu tartışma uzar, gider. Ancak şunu belirtmek lazım ki AKP Altınok’u önce listede sildi. Nasıl mı?
Altınok’un beldiye başkan yardımcılığını ve başkan vekilliğini yürüten "ikinci adam" konumundaki Fahri Aktaş üye listesinde 14. sırada yer aldı. Altınok buna itiraz etti, Altınok’un itirazı sonuç vermediği gibi Fahri Aktaş listeden tamamen silindi.
Yine Altınok’a yakın isimler olan Keçiören Belediye Meclis Üyeleri Paşa Sıkmaz ve Mevlüt Eryıldırım listeye alınmazken Altınok’un meclis üyesi olmasını istediği Mücahit Yıldırım listede 20. sırayı aldı. Buna karşın ilçe seçim kuruluna verilen listede Altınok’un yerine aday olmak isteyen aday adayları Nihat Özçelik’in birinci sıraya, Muhittin Güngör’ün dördüncü sıraya kondu.