PaylaÅŸ
Seçimin ertelenmesi olasılığı dikkate alındığında karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor. Hakikaten de 3 Kasım seçimlerinde yeniden aday gösterilmeyen ve "yağlı kapıyı" terk etmek istemeyen "küskün" milletvekillerinin inisiyatifi ile, seçimlerin ertelenmesine yönelik bir ANAP, DSP, SP ve hatta DYP ittifakı gündeme gelebilir. Matematiksel olarak baktığımızda bu olasılığın gerçekleşme şansı mevcut. Ama olur mu, olmaz mı bunu tahmin etmenin herhangi bir yolu yok. Yani borsa yatırımcısı açısından "korkunun ecele faydası yok". Bekleyip göreceğiz.
Ama biz beklerken nedense dünyaya gözerimizi kapatmayı da sürdüreceğiz gibi görünüyor. Oysa dünya çapında ipler gerildikçe geriliyor. Irak meselesi mi dersiniz, ABD ve Avrupa'daki yolsuzluklar, ekonomik sıkıntılar ve borsa düşüşleri mi dersiniz. Ortalık alev alev anlayacağınız.
Dün de dünyanın tanınmış yatırım bankalarından Credit Lyonnais Securities Asia'nın (CLSA) baş ekonomisti Jim Walker'ın bir basın konferansında yaptığı analiz dünya haber ajnslarına malzeme oldu. Walker dünya ekonomisinin lokomotifi olan ABD'nin kötü performansının her geçen gün biraz daha artığını ve bu konuda dizginleri hiç beklenmeyen bir adrese, Asya ekonomilerine kaptırabileceğini iddia etti.
ABD'deki görünümün hiç iç açıcı olmadığını Avrupa ve Japonya'da ise durumun daha kötü olduğunu söyleyen Walker, gelecek bir kaç yıllık süreçte ABD büyüme rakamları ortalamasının yüzde 2 ya da 3'ü aşamayacağını Avrupa'da ise daha düşük oranlar görüleceğini, Japonya'nın da 2002 yılı sonu itibariyle yeniden resesyona gireceğini söyledi.
Bunların oldukça iddialı açıklamalar olduğu ortada. Ama asıl önemli olan bu açıklamaların CLSA gibi dev bir kurumun baş ekonomistinden gelmiş olması. Zaten açıklamanın ardından karşı açıklamalar da yağmaya başladı. Walker'ın görüşlerinin abartılı olduğunu ifade eden kimi ekonomistler Japonya dışında kalan Asya bölgesi ekonomilerinin toplam büyüklüğünün 3 trilyon dolar civarında olduğu ve bunun dünya ekonomisinde lokomotif olma misonu için çok çok küçük bir rakam olduğunu belirttiler.
Ayrıca ABD'de ekonomisinde yaÅŸanan daralmanın Asya'yı ön plana çıkaracağı iddialarına da karşı çıkılıyor. Asya bölgesi ihracatının yüzde 30'unun ABD'ye gerçekleÅŸtiÄŸini belirten ekonomistler (ki bu rakam bölgenin toplam GSMH'sinin yüzde 10'u anlamına geliyor) bu ihracatın Asya'nın büyümesi için gerekli olduÄŸunu, ABD ekonomisi daralırsa Asya ekonomileriin de kaçınılmaz olarak daralacağını belirtiyor.Â
İşte dünyada bu aralar böyle tartışmalar yaşanıyor. Bizde ise seçimin ertelenip ertelenmeyeceği.
PaylaÅŸ