Vişne soslu füme somon salatası

Taze vişne çıkalı birkaç hafta oldu, iyice de irileştiler şu sıralar. Fiyatı da makulken stok yapmak iyi bir fikir olabilir. Daha önce yaptığım vişne sosunun yeni bir versiyonunu denedim bu hafta. Konsantre bir lezzet için vişneleri kısık ateşte yarı yarıya çektirip nar ekşisi ve pul biberle karıştırıyorsunuz. Genel karakteri ekşi olan bu sosla, tatlı akça armut ve hafif tuzlu islenmiş somonlu bir roka salatası tarifi hazırladım.

Haberin Devamı

MALZEMELER

? İslenmiş somon 150 gr.
? Vişne sos 3 çorba kaşığı
? Roka 2 bağ
? Akça armut 2 tane (şu sıralar piyasada bulunan tek armut)
? Taze soğan 4 tane
? Tuz & karabiber
? Çeyrek limonun suyu

1. Dilimlenmiş armut ve taze soğana, yağlayıp üzerlerine tuz, karabiber serpildikten sonra ızgarada hafifçe iz verilir.
2. Roka azıcık zeytinyağı, limon, tuz, armut ve taze soğanla karıştırıldıktan sonra tabağa alınır.
3. Üzerine somon yerleştirilip vişne sos gezdirildikten sonra
servis edilir.

Vişne sos için malzeme:

? Vişne 500 gr.
? Sarımsak 1 tane
? Pul biber 2 çay kaşığı
? Nar ekşisi 50 gr.
? Zeytinyağı 200 ml.
? Tuz

Vişneler ocağa konulup suyunu yarı yarıya çektikten sonra diğer malzemelerle bir mutfak robotuna alınır, pürüzsüz bir kıvama getirilir.

İsli somon için malzemeler (artanını daha sonra kullanabilirsiniz):

Haberin Devamı

İslemek ya da füme etmek, istediğiniz malzemeyi bir kabın içindeki dumanla pişirmekten başka bir şey değil. Evde, bir Çin (wok) tavasıyla da yapılabilir.
Tavanın içi alüminyum folyoyla kaplanır ve ortasına bir avuç temiz talaş dökülür. Meşe, kiraz gibi sert ağaçlar, isleme yapıldığında malzemeyi acılaştıran yumuşak ağaçlara göre daha iyi sonuç veriyor. Bu arada talaşınızın kesinlikle işlem görmemiş (cilalanıp boyanmamış vs.) ham ahşaptan olması gerekiyor. Sadece füme etmek için hazırlanmış olanlarını internet yoluyla amazon.com’dan getirtebilirsiniz. Daha pratik bir çözüm ise yakınınzdaki bir marangoza uğramak. Yalnız özellikle MDF gibi yapay ürünlerin talaşını sağlık açısından kesinlikle kullanmamalısınız.
Devam edelim... Alüminyum folyonun tavanın özellikle dip kısmıyla iyi temas etmesi gerekir ki, ısıyı talaşa iletip duman yaratabilsin. Talaş seviyesinin biraz üzerine, daha yüksekte kalacak şekilde bir ızgara teli yerleştirilir.
Tuz ve şekerle ovalanıp dolapta 1.5 saat bekletilen somonlar, tuz ve şekerini iyice çektiğinden emin olunduktan sonra telin üzerine dizilir. Tava yüksek ateşe alınır ve dumanın çıktığı görüldüğünde tavanın kapağı kapatılıp ve 7-8 dakika pişirilir. Somon, soğuduktan sonra kurumaması ve lezzetlenmesi için zeytinyağı ve elma sirkeli karışımda bekletilir.

Haberin Devamı

? Somon fileto  400 gr.  (derisiz ve kılçıksız)
? Zeytinyağı 150 ml.
? Elma sirkesi 50 ml.
? Tuz 30 gr.
? Şeker 30 gr.
? Tuz & karabiber
? Meşe talaşı 2 çorba kaşığı   (islemek için)

Gurmeler için fast food

Kim demiş fast food gurmelere hitap etmez diye. “www.fancyfastfood” (Şık Fast-Food) isimli siteye girdiğinizde hepsi bir restoran zincirinden alınmış hamburger, tavuk gibi yemek mönülerinin yorumlanıp yeniden şekillendirilmiş halleriyle karşılaşıyorsunuz. Sitenin sahibi Erik Trinidad. Kardeşiyle çocukken oynadığı, Çin büfelerindeki yemekleri karıştırıp yeni tasarımlar ortaya çıkarma oyununu, bu site yoluyla gerçeğe dönüştürmüş. Birçok mönüyle komik ama aynı zamanda çok yaratıcı bir şekilde oynuyorlar. Kentucky Fried Chicken’ın tavuk mönüsünden çorba, Domino’s pizzanın üzerindeki malzemelerden Uzakdoğu salatası ve Big Mac’ten ızgara biftek gibi alaycı kombinasyonlar yaratmışlar. Ayrıntılı tarifleri de verilen bu yemekleri yapmak için kimsenin uğraşacağını zannetmiyorum ama kısa bir tur bile insana çok güzel zaman geçirtiyor. Trinidad da bu blogu, şık restoranlara gidip yemek yiyen, akıllarını kendileriyle bozmuş “gurmeler”i protesto etmek için hazırlamış. Zaten giriş sloganı da “Evet, sizin
için hâlâ kötü, ama nasıl iyi görünebileceğine bakalım.”  

Yazarın Tüm Yazıları