Tahin helvalı mus

Balıkçı mönülerindeki sıcak tahin helvalarından yapmayı hayal ederken yazın geldiğini de hesaba katıp soğuk bir musla devam etmeye karar verdim. Helva yeme alışkanlığınız yoksa, ama tahin seviyorsanız bu ferah mus sizi keyiflendirebilir

Haberin Devamı

MALZEME

Tahin helvası 175 gram
Süt 100 ml.
Krema 200 gram
Yumurta sarısı 3 adet
Yumurta beyazı 3 adet
Yumurta 3 adet
Yaprak jelatin 1,5 adet
Limon suyu 1 çorba kaşığı
Toz şeker 50 gram
(Şekerleme için)
Kavrulmuş susam 1 çorba kaşığı
Toz şeker 100 gram
Su 1 çorba kaşığı
Tuz 1 fiske

YAPILIŞI

Kremayı mikserde bir dakika kadar çırpıp biraz kabartın ve dolaba alın. Tahin helvasını orta boy bir kâsede çatalla güzelce ezin. İçine üç bütün yumurta, üç yumurta sarısı, limon suyu ve 50 gram toz şeker ekleyin. Küçük bir tencerenin dörtte birini suyla doldurun. Ocağa alıp altını açın ve fokurdamaya başladığında üstüne kâseyi yerleştirin. Ocağı kısın ve karışım iyice kıvam alana (kaşığı kaldırınca arkasına yapışana) kadar çırpın. Bu arada yaprak jelatinleri soğuk suda beş dakika bekletip iyice yumuşatın. Ocaktaki karışım hazır olduğunda kâseyi sıcak suyun üstünden alın ve jelatinleri ekleyip yedirin. Tahinli karışım oda sıcaklığına geldiğinde dolaba alıp soğutun. Hızlı soğutmak için kâseyi buzlu suyun üstüne yerleştirebilirsiniz. Soğuyan karışımı güzelce karıştırın, jelleşmiş ise pütürlerini giderin ve onu kremaya ekleyin. Yumurta beyazlarını mikser ya da blendırla bir dakika kadar çırpıp kabartın. Çok çırparsanız beyazlar topaklanır ve kesik kesik görünür. Bu beyazları da tahinli kremaya ekleyip spatulayla yedi sekiz hamlede yedirin. Musunuzu kaplara alıp dolapta soğumaya bırakın. Şekerleme için yağlı kâğıt serili bir tepsiyi hazır edin. Su ve şekeri küçük bir sos tavasına alın, kısık ateşte şekeri eritin. Daha sonra tavanın altını orta ateşe getirip şekeri karamelize edin. Susam ve tuzu katıp karıştırın ve hemen ocaktan alıp yağlı kâğıdın üstüne dilediğiniz şekilde dökün. Şekerlemeler birkaç dakika sonra sertleşecektir; o zaman onları kâğıttan ayırın ve musla birlikte servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları