Paylaş
Alaçatı’dan daha yakın
İstanbul’dan 600 kilometre. Yani Alaçatı’dan (650 kilometre) daha yakın.
13.30’da İstanbul’dan çıktım, akşam yemeğine 19.00’da Selanik’teydim. Unutmayın, arabayla gidecekseniz önceden Turing’e başvurmanız gerekiyor.
İpsala’dan geçiş zor mu?
İpsala’da şaşırtıcı derecede hiç kuyruk yoktu. Birkaç tane Alman ve Yunan plakalı araba vardı.
Türk tarafından çıkıp, Yunan tarafına giriş işlemleri toplam 15 dakika sürdü. Dönerken de aynı şekilde.
Yurtdışı çıkış pulu orada satılıyor ama Schengen vizenizin olması şart.
Üç depo benzin yeter
Benim arabanın deposu küçük olduğu ve çok gezdiğim için dört depo benzinle gidip geldim. Ama ikibuçuk, üç depo benzinle rahatça gidip gelinir. Benim arabanın deposunun Türk tarafında 220, Yunan tarafında 160 liraya dolduğunu söyleyeyim de ne kadar pahalı benzin kullandığımızı anlayın.
Yunanistan pahalı mı?
Asla değil, Türkiye’den çok daha ucuz. Kriz öncesinde de öyleydi ama kriz sonrası fiyatlar iyice düşmüş. 40-50 Euro’ya iki kişilik iyi oteller bulmanız çok kolay.
Kavala’da geceliği 60 Euro’ya Galaxy Otel’de kaldım manzarası müthişti. Thassos Adası’nda Royal Paradise gibi 160 Euro’ya lüks otel de var, 30 Euro’ya pansiyonlar da... Selanik’te tarihi otel Bristol de çok güzeldi.
Kavala bizden bir yer
Selanik uzak geliyorsa, Kavala’ya mutlaka gidin (İstanbul’dan 440 kilometre). Kanuni’nin yaptırdığı surları, Pargalı’nın yaptırdığı su kemerlerini, Mehmet Ali Paşa’nın imarethanesini, şehrin cumbalı evlerinden oluşan dar sokaklarını gezin.
Safranbolu dışında bizde bu kadar iyi korunmuş evler ve sokaklar olmadığını göreceksiniz.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa
Mehmet Ali Paşa’nın heykeli Kavala’nın tepesinde, her yerde fotoğrafları var. Sokaklara adı verilmiş. Osmanlı kültürünü yok sayan Yunanistan Mehmet Ali Paşa’yı yüceltiyor. Bunun iki nedeni var: 1- Mehmet Ali Paşa isyanlarıyla Osmanlı’ya kök söktürdüğü için... 2- Mehmet Ali Paşa’yı Osmanlı değil Mısırlı saydıkları için...
Thassos’un plajları
Kavala’dan yarım saat uzaktan feribota binerseniz 40 dakikada Thassos adasına geçersiniz. Kavala’dan feribot 1 saat 40 dakika. İster saat yönünde ister ters yönde gidin adanın her yerinde muhteşem plajlar var.
Bu arada ada hiç de ufak değil, 380 kilometrekare yani bizim Bozcaada’nın (36 kilometrekare) 10 katı büyüklüğünde...
Bu arada ben Yunanistan’da öğle ya da akşam iki kişilik yemeğe 50 euro ödemedim.
Atatürk’ün evi tadilatta
Selanik’e bayıldım, ilk yaptığım da Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret etmek oldu. Ne yazık ki içini gezemedim, tadilatta olduğu için ziyaretçi alınmıyor. 18 Haziran’da başlamış restorasyon ve 5 ay sürmesi planlanıyor. Yani Selanik’e gidenlerin kasım sonuna kadar Atatürk’ün evine görmesi imkansız. Ben söylemiş olayım da benim gibi kapısında hayal kırıklığı yaşamayın.
Meriç’in üzerinde...
İpsala gümrük kapısından çıktıktan sonra Yunanistan tarafına girmeden Meriç Nehri’ni geçmek gerekiyor. Bu köprünün yarısı Türkiye yarısı Yunanistan... Türkiye’den iki, Yunanistan’dan iki asker 50 metre arayla nöbet tutuyor.
Köprünün tam ortasında Türk ve Yunan bayrakları yan yana dalgalanıyor. Bu köprünün üzerinden geçmek ilginç bir duygu... Belki de ilk kez geçtiğim için bana öyle geldi.
Paylaş