Paylaş
Tarihi esere ancak sokaktaki adam çanak-çömlek küçümsemesiyle yaklaşabilir.
Başbakanlar ise yönettikleri ülkenin tarihini bu tür söylemlerle aşağılamamalı. Bir siyasetçi olarak kendisine de hak vermiyor değilim...
Şu Marmaray’ın, 12 Haziran seçimlerinden önce açılışı yapılsaydı...
Mayıs sonu gibi tam havalar ısınırken açılış töreni Ak Parti şenliğine çevrilseydi...
Marmaray dört dörtlük bir seçim yatırımı olsaydı... Ne güzel olurdu değil mi?.. Ama çanak-çömlek diyerek bunu engellediler!
Başbakan’ın çanak-çömlek dediği nedir biliyor musunuz?
- 36 adet gemi batığı... Dünya üzerinde, karada ahşap batık bulmak tam bir mucizedir. Yenikapı’da bu bulundu, eski Theodosius limanı ortaya çıktı. Bu gemiler tek tek belgelendi.
- Neolitik döneme yani M.Ö 8000’lere ait kalıntılar bulundu. Bu İstanbul’un tarihini değiştirip, 1000 yıl öncesinden başlattı.
- Yenikapı’da 13. yüzyıla tarihlenen bir kilise, Üsküdar ayağında 12. yüzyıla tarihlenen bir yapı bulundu.
- M.Ö 4 ve 13. yüzyıl arasında kalıntıların çıktığı “100 Ada” denilen bölgenin “yerinde korunmasına” karar verildi. Yani burada yapılacak olan istasyon bir “müze istasyon” olacak. Binlerce yıllık tarihin içinden geçerek metroya bineceğiz.
- Bölgede sadece arkeologlar değil, zoologlar, jeologlar, botanikçiler de dahil olmak üzere dünyadan pek çok bilim insanı çalıştı. Çünkü hayvan, bitki kalıntısı da dahil olmak muhteşem bir zenginlik ortaya çıktı.
- Bunun yanı sıra sayıları 10 binleri geçen sikke, keramik, heykel, mezar kalıntıları, Başbakan’ın deyimiyle çanak-çömlek bulundu.
- 2008’de dünya çapında bilimsel sempozyum düzenlendi, sergi açıldı, belgeselleri çekildi.
Tüm bunlar ortaya çıkmışken biz ne yapsaydık?
Allioni’de olduğu gibi üzerini kumla kapatıp metroyu geçirse miydik? Yoksa Taliban’ın yaptığı gibi tarihi eserleri bombalayıp yola devam mı etseydik?..
Başbakan’ın dediği gibi bu yüzden proje 3,5 yıl gecikti, belki milyonlarca dolar zarar ettik ama bir tarihi de kurtardık...
İyi ki bu ülkenin bilim insanları var.
Roma farklı mı
Ben Başbakan Erdoğan’ın “Çanak çömlek diyerek bizi engellediler” demesi yerine...
“Marmaray 3,5 yıl gecikti ama İstanbul’da binlerce yıllık tarihin üzerine oturuyoruz. İğneyle kuzu kazıyoruz. Tarihi kalıntıları kurtararak Marmaray’ı inşa ediyoruz. Bu yüzden gecikiyoruz” demesini beklerdim...
Böyle dese ne kaybederdi?.. Tam aksine büyük puan toplardı. Hadi modern esere ucube dedi, bari tarihi esere çanak-çömlek demeyen bir başbakanımız var diye alkışlardık.
Bakın bizim gibi tarihin üzerinde oturan Roma’ya.
Ben ne zaman gitsem bitmeyen bir metro kazısı var Roma’da. 2015’te bitecek.
Bizim gibi su altından falan da geçirmiyorlar, kısa bir güzergahı 10 yılda bitirecekler. Ben 2005’te gittiğimde Roma’da şu yazıyı gözlerimle gördüm: “Metro çalışması için arkeolojik kazı çalışması...” Metroyu kazmadan önce arkeolojik kazı yapıyor adamlar. Çok önemli tarihi eser çıkarsa ona göre güzergah belirliyorlar.
İstanbul’u çölün üzerine kurulan Las Vegas gibi inşa edemezsiniz...
Bu yüzden de “çanak-çömlek patladı” deyip geçemezsiniz.
Özcan neden Kürtçe konuşuyor
Pek çok kişinin gözünden kaçmış olabilir... “Ya Sonra”nın bir yerinde Adem (Özcan Deniz), babasıyla Kürtçe konuşuyor. “Bunu neden yaptın, bu sahneyi çıkarsan film bir şey kaybeder miydi” diye sordum Özcan’a...
“Hem de çok şey kaybeder” dedikten sonra şunu söyledi:
“Ben bir Kürt olarak filmlerde sürekli Kürtler’in ezilen, geri kalmış, maganda, cahil olarak resmedilmesinden büyük rahatsızlık duyuyorum.
Bu faşistçe bir yaklaşım.
Bu yüzden buna tepki olarak, ben filmde tersini yaptım.
Adem karakteriyle iyi evde oturan, okumuş, modern, yaşamayı bilen bir Kürt gencinin olabileceğini de göstermek istedim.
Bu yüzden Adem’in filmin bir yerinde Kürtçe konuşması önemliydi...”
Yani filmdeki o 3-4 saniyelik sahne aslında çok şey anlatıyor.
Paylaş