Lodos, aşırı yağış, sel, soğuk hava hatta belki de kar
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Kar yağışını pazar günü Trakya’da bekliyoruz. Hatta karla karışık yağmur Kırklareli, Tekirdağ dolaylarına kadar uzanabilir.
İstanbul bu kar yağışlı alan içerisinde mi? Şu anda değil, hava hissedilir seviyelerde düşüyor ama kar beklentimiz yok. Ama tekrar söylüyorum şu anda değil, çünkü gazetenin baskıya girmesinden dolayı bu yazıyı siz okumadan iki gün önce hazırlıyorum, bir de pazar gününden bahsediyorum. Toplamda 3-4 günü buluyor. Sistem daha da kuvvetlenebilir ya da zayıflayabilir, değişimleri takip etmek için mutlaka bültenlerimizi izleyin diyoruz.
YAĞIŞ SIKINTI YARATABİLİR
Aslında risk daha çok aşırı yağış bakımından! Bugün Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’de lodos yönünden fırtına bekleniyor. Denizciler dikkat. Sobalar yanmaya başlandı, zehirlenmelere karşı soba kullananlar yatmadan bir saat önce sobalarını söndürsün. Cumartesi günü ise yurdun büyük kısmı yağış alıyor ve bu yağışlar orta ve batı bölgelerde hayli kuvvetli. Özellikle Ege ve Akdeniz’de su baskınlarına, belki daha da ötesinde sele sebebiyet verebilir. Pazar günü ise su baskını riski oluşturacak aşırı yağışlı alanlara Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz de ekleniyor. Buradan yerel yöneticilere duyuruyoruz, bugün bulunduğunuz bölgedeki meteoroloji birimleri ile muhakkak irtibata geçin ve hafta sonunda riskli alan içerisinde kalma ihtimaliniz varsa eğer tedbirlerinizi alın. Çünkü yağış sıkıntı oluşturabilecek güçte görünüyor, miktar olarak çok fazla!
SELLERE KARŞI TEDBİR ALIN
Bazı aşırı yağışların oluşturduğu sellerin önüne geçmek, ya da zararsız kurtulmak pek mümkün olmuyor. Yapılması gereken en üst düzeyde tedbir alarak en az zararla bu işten sıyrılmak. Eğer yaşadığınız bölgede sel ya da su baskını sıklıkla oluyorsa bir acil durum çantanızın bulunması iyi olur. Sizi uğraştırmaz, birçoğumuzun evinde bulunan malzemelerden oluşuyor: Testere, çivi, çekiç, kürek, el feneri, kum torbaları ve fener gibi acil durumlarda kullanacağınız malzemeler.
Öncelikle su baskını yaşamamak için bulunduğunuz yerdeki atık su tahliye borularında problem var mı, araştırın. Çocuklarınızın elektrik, su, doğalgaz vanalarını nasıl kapatacaklarını öğrenmelerini sağlamak, selin büyük bir afete dönüşmesini önler. Sele dönüşen şiddetli sağanaklara karşı aile içerisinde bir işbölümü yapıp, kaçış planını hazırda bulundurmak gerek. Sele karşı güvenli bir merkezi buluşma noktası olarak belirleyin.
Aşırı yağış anında dışarıdaysanız yüksek bir yere çıkın. Arabadaysa aracınızı hemen terk edin. Maalesef yaşam kayıplarının birçoğu arabayı tekrar hareket ettirmeye çalışırken meydana geliyor. Aracınızı terk ettikten sonra, su seviyesi düşük olsa bile suda yürümeyin. Akış debisinin artmasıyla tehlike de artabilir.
Suyu kontrol edip yağmur sularının akışını iyi ayarlasak, evlerimizi dere yataklarına değil de tehlikeden uzak bölgelere kursak, sokaklarımızda ve otoyollarımızda direnaj sistemleri yeterli ve iyi çalışıyor olsa yağmurlar aklımızda hiç böyle kalır mıydı? Ancak unutmayın, altyapı ne kadar iyi olsa da, bu haftasonu beklediğimiz yağışların zarar vermeden geçmesi zor.