Basra sıcakları yakıyor

Yağışlar gitti, sıcaklar ve kuru hava etkisini göstermeye başladı. Sıcaklık değerleri Marmara’da 30, güney bölgelerde 35, Güneydoğu’da 35 derecenin de üzerinde.

Bu ısınma yakın bir gelecekte terse dönmüyor, hava serinlemiyor. Sıcakların kaynağı Basra Körfezi. Bu nedenle hava kuru bir yapıya sahip ve yağışı engelliyor. Yakın bir gelecekte kayda değer bir yağış yok maalesef. Yalnızca yağışı engellemiyor, polen oranında da artışlara neden oluyor. Alerjik bünyelerin gezinti mekanları nereler olacak? Deniz kıyıları! Unutmuyoruz, nem ne kadar fazla olursa, polen o kadar az olur. Bu hafta sonunda yalnızca pazar günü Doğu Karadeniz’de yağış bekleniyor.

BAHAR YORGUNLUĞU

Bugünlerde siz de her zamankinden daha yorgun, daha bitkin, sabahları yataklarınızdan daha bir kalkamaz hissediyor musunuz? Evet, ben de :) Ne sandınız? Doktorlar da hastalanıyor, meteorologlar havalardan etkilenmez mi sanıyordunuz?

Geçen yıllarda yine bu dönemlerde bahsetmiştim Bahar Yorgunluğu’ndan! Neden kış yorgunluğu ya da yaz yorgunluğu yok da, bahar yorgunluğu var? Dikkat ederseniz bahar, kış ve yaza göre daha kısadır. Baharlar geçiş mevsimleridir. İki ana mevsiminin (kış ve yaz) geçişidir.

Baharda havanın kimyasal yapısı değişiyor. Bileşenlerin oransal farklılaşmasından, polen ve kirlilik konsantrasyonuna kadar birçok değişim meydana geliyor. Çizgisel kaynaklarda, yani otobanlarda, trafiğin yoğun işlediği alanlarda araç sayısı mevsimden mevsime farklılık gösteriyor. Buna bağlı olarak kirletici konsantrasyonu artıyor ya da azalıyor, zincirleme olarak atmosferde birçok değişim meydana geliyor.

BÜNYENİZİ DESTEKLEYİN

Aslında bizi etkileyen yalnızca atmosfer kimyasındaki değişimler değil. Dünyanın yörüngesindeki konumuna bağlı güneşlenme zamanı ve süresinden tutun da, özellikle büyük şehirlerde havadaki elektrik yükü artışına kadar birçok parametre sayabiliriz.

Ani hava değişimlerini hatırlayın, örneğin aniden havanın kapattığını, bir sağanağın indirdiğini. Ya da rüzgarın sabahtan akşama sert estiği günü düşünün, bazen baş ağrılarına neden olur. Neden? Çünkü havada bir değişim vardır. Bu değişime vücudumuz bir refleks gösterir. Bu refleks esnasında bazen damarlarımız gevşer, bazen de gerilir. İşte bu hareketler ağrılara yol açar, sıklıkla baş ağrıları olur. Baharda ise bu değişim koca bir mevsime yayılır ve biz buna tepki olarak ani baş ağrısı yerine uzun süren yorgunluk hissederiz. Tabii fizyolojik etkilenme bu denli uzun soluklu olunca psikolojimize de yansıyabiliyor. Bir de alerjik bünyeler var. Basra Körfezi’nin kuru ve sıcak havası geliyor ve polenleri azdırıyor. Bu yorgunluğun üzerine de hiç çekilmez. Bu nedenle polenlerin arttığı bu dönemde aman ilaçlarınızı ihmal etmeyin.

Neyse, karar sizin! Ya bu yorgunluğu çekeceksiniz, ya da karşı koyarak, uyku düzeninize dikkat ederek, bol sebve meyvelerle, özellikle B ve C vitaminleriyle bünyenizi destekleyerek aşk mevsimi olan baharın adına yakışır bir şekilde bu süreyi kanlı-canlı geçirirsiniz. Kararınızı verdiniz mi? Ben verdim, çok mutsuzuuuuum, çok yorgunuuuum :)
Yazarın Tüm Yazıları