Paylaş
SON 25 yıldır yapılagelen ultrason muayeneleri, günümüz modern tıbbında gebelik izlemlerinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. İzmirli Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Kahraman Kolday, ultrasonun halen dünyadaki pek çok merkez tarafından gebelere uygulanabilen non-invaziv (hastaya zararı olmayan) bir yöntem olarak kabul edildiğini ve gelisen teknoloji sayesinde hem daha erken haftalarda, hem de artan bir güvenilirlik ile fetal anormallikleri yakalamaya yardımcı olduğunu belirtti. Dr.Kolday, HDlive görüntüleme ve 4 boyutlu ultrason için şunları söyledi:
“Kullanıcılar için olağanüstü anatomik gerçekçilik sağlayan yeni bir ultrason teknolojisidir. Bu yenilikçi araç klinisyenlere, yardımcı bir ışık kaynağı ile, derinlik algısını artırmalarına, 4 D görüntüleri sorguya, bu sayede gizli detayları ortaya çıkarmaya ve ilişkisel anatomide daha derin bir anlayışa ulaşma yeteneği sağlar. Konvansiyonel ultrason cilt yüzeyinden ışık yansıtan sabit bir ışık kaynağı kullanır. HDlive hareketli bir sanal ışık kaynağı sağlar, cilt ve doku ile ışığın yayılımını hesaplar. Kullanıcı serbestçe, ilgi alanlarını aydınlatmak için, herhangi bir açıyla ışıgı konumlandırabilir. 4 boyut görüntüde ışık kaynağının arka planda konumlandırılması yarı saydamlık etkisi yaratacaktır. HDlive, olağanüstü görüntü netliği sağlar. İnce detayları ortaya çıkarmadaki yeteneği nedeniyle görüntüleme ve muayene süresini azaltmada ve hızlandırmada yardımcı olabilir. Hasta ile HDlive görüntüleri izlemek, hasta-doktor iletişimi zenginleştirmede de yardımcı olurken, muayene sırasında ailelerin bebekleriyle ilgili detayları tam olarak anlamalarini kolaylaştırır.”
Şah damarına dikkat
FELÇ uzun süreli sakatlık nedenidir. Kalp ve kanser hastalığından sonra en sık rastlanan ölüm sebebidir. Daha çok 50 yaşından sonra görülmektedir. 16 ölümden biri felç nedeniyledir. ABD de yılda 500 bin kişi felç geçirmekte, bunların 150 bini kaybedilmektedir. Bu hastaların yüzde 87’si beyin damarlarındaki tıkanıklığa, yüzde 13’ü ise kanamaya bağlıdır. Damar tıkanıklığına bağlı olayların yüzde 20-25’ine şah damarlarındaki darlık veya tıkanıklık sebep olmaktadır. Darlığın en sık görüldüğü yer boyun bölgesinde ikiye ayrıldığı düzeydedir. Özel Tınaztepe Hastanesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, şah damarında darlıkla ilgili şunları söyledi;
“Beyin damarındaki tıkanıklarda vücudun diğer yerlerindeki damar tıkanıklığı gibi damar sertliğine bağlıdır. Damar sertliği dediğimiz arteriosiklerozu hazırlayan sebepler arasında yaşlılık, hipertansiyon, diyabet (şeker hastalığı), sigara kullanımı, kolesterol, trigliserid gibi kan yağlarının yüksekliği, aşırı alkol alımı, aşırı beslenme ve hareketsiz yaşam sayılabilir. Beyinin beslenmesi şah damarları ve vertaral arter dediğimiz dört damar tarafından sağlanır.
Bu damarlardan herhangi birinde darlık veya tıkanıklık oluşursa bazı belirtiler ortaya çıkar. Eğer zamanında önlem alınmazsa hasta felç geçirebilir. İlk belirtiler baş ağrısı, kol ve bacaklarında güçsüzlük, aşırı unutkanlık ve zaman zaman bilinç bulanıklığı, tek taraflı görme bozukluğu ve körlük, geçici senkop atakları (kısa süreli baygınlık), geçici felç sıklıkla rastlanan bulgulardır. Yaşamın zaten zor olduğu yaşlılık döneminde, bir de inme sorunu yaşamamak biraz da insanların kendi elindedir.”
Paylaş