Paylaş
DÜNYA Sağlık Örgütü şişmanlığın mutlaka tedavi edilmesi gereken kronik bir hastalık olduğunu ilan etti. Geçmiş yüzyıllarda obezite bir hastalık olarak kabul edilmezdi, yalnızca estetik ve görsel bir sorun görülürdü.
Obezite; şeker hastalığı, kalp krizi, kalp yetmezliği, felç (inme), safra kesesi hastalıkları, bazı kanserler (kadınlarda meme, yumurtalık, erkeklerde kalın barsak kanseri gibi), uyku apne sendromu, eklem hastalıkları ve cilt enfeksiyonu gibi hastalıklar için önemli bir risk etkenidir. Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi “sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlamaktadır. Vücut yağ dokusu yetişkin erkeklerde yüzde 25’in üzerine, yetişkin kadınlarda yüzde 30’un üzerine çıkması durumunda Obezite söz konusudur. 2015 yılı verilerine göre dünyada 700 milyon insan obezite, 2,3 milyar insan ise fazla kilolu.
İŞTAH AZALTIYOR
Karataş Hastanesi genel cerrahlarından Opr.D r. Türker Karabuğa, obeziteye tüp mide ameliyatı uygulaması ile son verdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Midenin çıkışı olan pilordan yaklaşık 4-6 cm kadar başlanarak yerleştirilen bir katater yardımı ile mide ile yemek borusunun birleştiği yere kadar midenin tüp haline getirilmesi işlemidir. Daha sonra midenin yaklaşık yüzde 75-80’lik kısmı çıkarılmış olur. Bu ameliyatla midenin iştah hormonu (ghrelin) salgılayan fundus kısmı da çıkarıldığı için ameliyat sonrası iştah azalır. Hem bu mekanizma hem de mide hacminin küçülmesine bağlı alınan kalori miktarının azalmasına bağlı olarak hasta fazla kilolarını vermeye başlar.”
Kaşkaloğlu’na Ürdün’de plaket
GEÇEN hafta Ürdün’ün Başkenti Amman’da gerçefkleştirilen Oftalmoloji Kongresi’ne davet edilen Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu katarakt ameliyatlarında lazer teknolojisindeki yenilikler ve göz içi mercek seçimleri ile değiştirilmesi konusunda bildiri sundu. Dünyanın birçok ülkesinde ünlü göz hekimlerinin katıldığı toplantıda Kaşkaloğlu’nun sunumu ilgi çekti. Bildiri sonunda Kongre Başkanı Prof. Dr. Faisal Fayyad Prof. Kaşkaloğlu’na plaket sundu.
Ortopedide tarihi karar
TÜRK Ortopedi ve Travmatolji Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Ada, Avrupa Tıp Uzmanlık Dernekleri Birliği (UMES) Ortopedi Bölümü (EBOT) toplantısı İzmir’de Swissotel’de 20 Avrupa ülkesinin temsilcilerinin katılımıyla yapıldığını söyledi. TOTBID’in ev sahipliğindeki toplantıya ülkemizden TOTBID EBOT temsilcisi Prof. Dr. Haluk Berk ve EFORT Avrupa Eğitim Komisyonu üyesi Prof. Dr. Hakan Ömeroğlu katıldı. Toplantı sonunda Avrupa Ortopedi ve Travmatoloji çekirdek müfredat programı oy çokluğu ile kabul edildi. Karar Avrupa Parlemantosu’nda onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Paylaş