Paylaş
Hobi olarak başlayan ve meslek sahibi olan kadınlar, “Yaptığımız işten keyif alıyoruz” dediler.
İZMİRLİ kadınlar artık kendi mücevherlerini kendileri üretiyor. Alsancak Kızılay Sokağı’nda faaliyet gösteren Türkiz Kuyumculuk hanımlar için özel kurs atölyesi kurdu, onların üretime katılmasını sağladı.
Kurs teşvik ediyor
Usta kuyumcu Türkiz Çam’ın sahibi olduğu “Atölye Türkizmir”de çalışan ve ev hanımları birbirinden değerli, güzel mücevherlerle gümüş işlemeler üretiyor. Türkiz Çam, “Kadınlar bu işi daha iyi yapıyor. Hanımlar erkeklere taş çıkartıyor. Onlara güveniyorum gerçekten de başarılılar” dedi. Kadınların çok iddialı olduklarını, kursun onları teşvik ettiğini, kısa zamanda nelere başarabildiklerini gösterdiğini belirten Çam, “Yapılan çalışmalar sergilenecek. Kadınların eserlerini eşleri dostları görecek. Ortaya böyle güzel eserler çıkardıkları için kursiyerlere teşekkür ediyorum, aynı zamanda bir usta olarak kendimle de gurur duyuyorum.
Mesleğin içine çekiyor
Bu ay ortasında Atölye Türkizmir’de açacağımız sergide eserlerimiz görücüye çıkıp beğenileceğini umuyorum. Biz İzmir’de bir ilk gerçekleşirip, kuyumculuk kursu başlattık. Bu kursu geliştirmek istiyorum, isteyen herkes gelebilir ve meslek sahibi olmak isteyenler gelsin. Bizim mesleğimiz ince işçilik ve el becerisi istiyor, kadınlar daha fazla ilgi duyuyor. Kadınlar için önce hobi olarak başlayan kursumuzda gümüşe, taşlara yapılan işlemlerin hepsini öğretip onları mesleğin içine çekiyor” dedi.
Kadınlar ne diyor
Aylin Bakoğlu (37): Bir yıldır ustamızın yanındayım. Türkiz Çam’ın yanında olmak büyük gurur. Bize bu işi hayatla karıştırıp, felsefesiyle öğretiyor. Ben bu işi meslek olması için başladım. İlk işim olacak, benim baba mesleğim, ama 6 yaş hayalimi ancak şimdi gerçekleştirebildim. Bu işi sevmek ve sabır gerekir. Altın veya gümüşü ham halinden alıp vitrine koyuncaya kadar herşeyi öğreniyoruz.
Meltem Dolgunkaya (40): Altı ay önce kursa başladım. Önce hobi olarak görüyordum, ama çok keyif aldım. Büyük bir hayalim yoktu. Daha sonraki zamanlarda ikinci bir meslek olarak yapabilirim. Benim daha çok yolum var bu atölyede.
Yeşim Sanatçı: Bankacıyım, geçen yıldan beri çalışıyorum. Asıl hobim cam ve 2005’ten bu yana yapıyorum. Burada camları gümüşle buluşturmak istedim. Bir kaç yıl sonra hem hobi hem de meslek olarak yapacağım.
İrina Oktar (30): Bir yıldır Türkiz Çam Atölyesi’nde çalışıp, hobi olarak boş vakitlerimi değerlendiriyorum.
Hülya Tabak (35): Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunuyum. İzmir ve Alaçatı’da atölyem vardı, krizde kapattım. Türkiz Usta’nın yanında çalışmaya başladım. Dört aydır hem stres atıyorum, hem yeni bir iş öğreniyorum. Kriz sonrası tekrar eski işimi yapacağım, ama bir farkla, bu kez gümüş ve mücevheri de öğrenmiş olacağım. Bu
çok güzel bir iş. Seramikte yaptığınızı eritemiyorsunuz, gümüşte ise durum öyle değil. Beğenmezsen erit başka modelini yap, onun
için çok zevkli iş.
Paylaş